Text Derulant

26 dec. 2010

Ce sunt hackerii?

32.Ce sunt hackerii?

Hackerii sunt pasionati ai informaticii, cei care sparg/se infiltrează în calculatoarele altora, care de obicei au ca scop „spargerea” anumitor coduri, baze de date, pagini web, etc. Ei sunt considerati infractori, in majoritatea statelor lumii.Asa numitii hackeri sunt persoane foarte abile, care urmaresc de cele mai multe ori sa isi depaseasca limitele si sa demonstreze celor care sunt in spatele unor afaceri foarte importante, ca sistemele lor de securiatate sunt vulnerabile.
Hackerii adevarati nu „distrug”, de obicei, pagini inofensive, cum ar fi paginile personale. Tintele obisnuite ale atacurilor hackerilor sunt sistemele importante, care au protectii avansate si contin informatii strict secrete, cum ar fi bazele de date ale Pentagonului sau cele de la NASA. Odata obtinute, aceste fisiere (informatii) sunt publicate pe tot Internet-ul, pentru a fi vizionate sau folosite de cât mai multe persoane .

Hackerii se impart in mai multe categorii:


-Black hat hackers(Hackeri Negri) - sunt aceia care incearca prin cunostintele pe care le au sa aduca prejudicii unor companii vizate, și obțin accesul la informații confidențiale (de exemplu numărul cardului de credit),urmarind in general sa fure din conturile bancilor,sau virusează calculatorul altora în scop de câștig comercial.

-White hat hackers(Hackeri Albi)- sunt hackerii angajati de anumite companii sa testeze securitatea sistemelor, sa gaseasca in general pentru a se putea apara de prima catogorie de hackeri.Ei nu se afla in vizorul autoritatilor, atat timp cat actioneaza cu acordul companiei pe care o vizeaza. Si politia apeleaza uneori la serviciile lor pentru a solutiona probleme care apar la sistemele de operare sau in momente in care este nevoie de cunostintele pe care acestia le au.

-Mai exista "blue hat hacker", "grey hat hacker", "script kiddie" sau "hacktivist". Câteva exemple, chiar din România sunt (în ordine alfabetică):Alien Hackers, HackersBlog și Sysboard.
Hackerii sunt de obicei:
-(super)experți în tehnologii software și/sau hardware
-hobbyiști care trec peste granițele aparente existente în diverse dispozitive hardware și/sau în diverse programe de calculator.

Se mai pot deosebi următoarele sensuri specializate (din subcultura informaticienilor) ale cuvântului hacker:
- cineva care cunoaște foarte bine un limbaj de programare sau mediu de programare, astfel încât poate scrie un program fără niciun efort aparent;
- cineva care inventează, proiectează, dezvoltă, implementează, testează sau îmbunătățește o tehnologie;
- cineva care oferă soluții neconvenționale dar adecvate împotriva exploiturilor, erorilor și ale unor alt fel de probleme, cu ajutorul mijloacelor disponibile.

Orice hacker advarat trebuie sa respecte un „Cod de legi al hackerilor”, care este bine stabilit, cunoscut si respectat.
Motivațiile tipice pentru spărgătorii de calculatoare sunt: bani, distracție, ego, cauză social-politică (activism), admitere într-un anume grup social și obținerea unui statut social.“Pot patrunde in orice sistem informatic si pot fura orice date. Pot sa ma uit in computerul tau si nici macar n-o sa stii ca am fost acolo.“ Acestea sunt, de regula, amenintarile unor hackeri incepatori. Pentru ei este foarte importanta faima dobandita in urma unor atacuri informatice. Adevaratii profesionisti, din ce in ce mai putini, nu lasa urme. Prefera sa nu stie nimeni ca ar exista. Si pe Internet, ca si in lumea reala, avem de-a face cu profesionisti si amatori.

Hackerii amatori

Exista „hackeri” care ataca tinte aleatoare, oriunde si oricând au ocazia,in practica sunt numiti "script kiddies", asa ca din respect pentru cei care isi dedica timpul descoperind bresele de securitate din sisteme pe care se platesc milioane de dolari. De exemplu, atacurile tot mai frecvente asupra Yahoo si Hotmail au blocat motoarele de cautare si conturile de mail respective pentru câteva zile, aducând prejudicii de milioane de dolari.
Aceste atacuri (care reprezinta o incalcare destul de grava a „Codul de legi al hackerilor”) au de obicei in spate persoane care „au fost curiosi numai sa vada ce se intâmpla” sau „au dorit sa se distreze”.
Acesti atacatori virtuali nu sunt hackeri adevarati, pentru ca nu-si scriu singuri nuke - urile (programele pentru bombardare) pe care le folosesc, procurându-si-le de pe Internet sau din alte surse.
Acesti hackeri amatori sunt singurii care ajung in fata justitiei. Motivul este simplu. Acei hackeri adevarati care isi pot scrie singuri nuke - urile, sunt, de obicei destul de inteligenti pentru a face anumite sisteme care sa induca in eroare pe toti aceea care ar incerca sa determine sursa atacului.

Crackerii

Crackerii reprezinta un tip anumit de hacker care nu se pricepe la programare și utilizează pentru spart programele făcute de alții. Cuvantul vine de la ocupația favorită a crackerilor și anume de a sparge parole. Sunt specializati in „spargerea” programelor shareware protejate, sau care necesita un anumit cod serial. Singurii care sunt prejudiciati de aceasta categorie de hackeri sunt cei care scriu si proiecteaza programele „sparte”.
Sistemele de protectie ale aplicatiilor respective pot fi „infrânte” prin doua metode:
a) Introducerea codului, care poate fi gasit fie pe Internet, fie cu ajutorul unui program asemanator cu OSCAR 2000, care este o biblioteca de coduri.
b) A doua metoda este folosita pentru sistemele de protectie mai avansate, care necesita chei hardware (care se instaleaza pe porturile paralele ale computerului si trimit un semnal codat de câte ori le este cerut de catre programul software), sunt patch-urile. Ele sunt programele care sunt facute special pentru anumite aplicatii software, care odata lansate modifica codul executabil, inhiband instructiunile care cer cheia hardware.
Patch-urile si bibliotecile de coduri seriale se gasesc cel mai des pe Internet. Ele sunt facute de anumite persoane (care sunt câteodata fosti angajati ai firmelor care au scris software-ul respectiv) care vor doar sa aduca pagube firmei proiectante.

Desi pare ciudat, cracking - ul este considerata „piraterie computerizata”, reprezentand o infractiune serioasa. Totusi, foarte rar sunt depistati cei care plaseaza patch-uri si coduri seriale pe Internet.

Spamerii sau mass E- Mail-eri

     Mass E - Mail-eri sau spameri sunt acei hackeri care transmit cantitati enorme de e-mail (sau alt fel de informatii), continând oferte nesolicitate, sau informatii aleatoare, transmise în scopul de a bloca anumite servere. Majoritatea site-urilor importante cum ar fi Yahoo, Amazon.com sau Hotmail au anumite sisteme de filtrare care ar trebui sa protejeze serverele respective de atacurile cu cantitati enorme de informatii. Aceste capcane sunt însa usor de evitat chiar si de începatorii în domeniul hackingului.

n ultimul timp serverele precizate mai sus precum si multe altele au fost supuse la puternice "atacuri cu informatii", la care nu puteau face fata. S-au trimis mesaje la o capacitate de aproape un MB/secunda, desi serverele respective suportau un trafic obisnuit de pâna la 1 - 1,5 GB saptamânal.

     Spamerii, prin atacurile lor prejudiciaza cu sute de milione de dolari serverelor tinta. Tot odata sunt afectati si utilizatorii serverelor respective, traficul fiind complet blocat, trimiterea sau primirea mesajele sau utilizarea altor servicii asemanatoare fiind imposibila.

     Va întrebati cum se pot trimite cantitati atât de mari de informatii, la o viteza uimitoare, fara ca hackerii respectivi sa fie localizati fizic. Este relativ simplu pentru ei: transmit mesajele de pe aproximativ 50 de adrese de mail, dupa care deviaza informatia transmisa prin mai multe puncte din lume (diferite servere). Astfel, este foarte de greu sa fie detectati, echipele de specialisti de la FBI lucrând saptamâni (chiar luni) întregi pentru a prinde infractorul virtual, de multe ori neajungând la rezultate concrete.

     Singura problema (a hackerilor) care apare în cazul acestor devieri succesive ale informatiei este aceea ca unul din serverele prin care "trece" informatia în drumul ei catre "tinta" finala se poate bloca. Informatia nu va ajunge în întregime la destinatie, puterea atacului scazând substantial. Astfel de cazuri se pot considera atacurile din ultimul timp, serverele afectate nefiind cele vizate de hackeri.
 Setul de unelte al unui hacker

     Precum am mai precizat, hackerii adevarati îsi scriu singuri software-ul ce le e necesar. Multe dintre aceste programe, dupa ce sunt testate, sunt publicate pe Internet. Bineînteles, programele folosite pentru "spargerea" serverelor de la Pentagon sau pentru decodarea fisierelor codate pe 64 biti nu se vor gasi asa de usor pe Net, ele fiind tinute secrete de realizatorii lor.

     Prezentam în continuare câteva dintre programele pentru hackerii amatori:

         BoGUI BackOrifice. Un produs al The Dead Cow Cult, Bogui reprezinta un program de control al computerelor din reteaua dumneavoastra locala. Comenzi ca System Lockup (sau Restart) nu-l vor prea bine dispune pe utilizatorul computerului tinta. Singura problema a acestui program este ca toate comenzile sunt pachete transmise unui virus troian, astfel încât, daca computer-ul destinatie nu este infectat, bombardamentul cu Back Orifice nu va avea nici un efect.

         Net Nuke. Acest program are o multime de versiuni, desi toate au acelasi efect si mod de operare: trimit un pachet nedefragmentabil prin retea, astfel încât când computer-ul tinta va încerca sa-l defragmenteze, nu va reusi decât sa blocheze portul de retea.

         Mail Nukers. Sunt programe care bombardeaza o casuta de posta electronica cu un numar mare de mesaje (care de obicei depaseste 10000). Acest bombardament duce la blocarea sau chiar pierderea unei casute de e-mail. Majoritatea acestor programe au optiuni care permit trimiterea de mail-uri anonime.

     Aceste programe pot fi procurate de catre oricine foarte usor de pe Internet. Din pacate, unele dintre ele sunt folosite si ca un mediu de raspândire a virusilor, care pot avea efecte secundare foarte grave. Oricum, nu este recomandata abuzarea de aceste programe sau folosirea lor în scopuri (prea) distrugatoare.

   
Protectii

Daca într-o zi chiar dumneavoastra veti fi una dintre nefericitele victime ale atacului unui hacker rautacios?
Cum va puteti apara reteaua, baza de date sau pagina de pe web ?

     Acestea probleme sunt importante pentru foarte multi utilizatori de computere, care utilizeaza în mod regulat Internet-ul. Exista protectii împotriva atacurilor hackerilor. Singura problema este aceea ca regulile si protectiile sunt facute pentru a fi încalcate.

     Deci, oricât de complexe si de sigure ar parea sistemele dumneavoasra de securitate, ele pot fi ocolite si "sparte".

     Exista totusi anumite metode care, deocamdata, ar putea îngreuna putin viata hackerilor, mai ales a spammeri-lor (acesta fiind cel mai folosit în ultimul timp). Acestea trebuie în primul rând aplicate de providerii de Internet (ISP):

-Vor trebui eliminate toate fisierele necunoscute de pe servere (care ar usura atacurile hackerilor), astfel încât se va tine o stricta evidenta a lor.

-Eliminarea pachetelor care au alt header decât propria adresa de IP (pachete masluite). Ele pot fi folosite de unii utilizatori sub pretextul necesitarii anonimatului. Exista însa alte modalitatii de ati pastra anonimatul, folosind sisteme de criptare si a unor servere specializate.

-Interzicerea comportamentelor specifice scanarii porturilor. Astfel se pot dezactiva programele care scaneaza zeci de mii de porturi din întreaga lume, pentru a face o lista cu cele vulnerabile.

-Scanarea atenta a serverelor de "sniffere", programele care retin informatiile importante care intra si ies dintr-un server (username-uri, parole, numere de carti de credit etc).

     Pe lânga metodele de protectie prezentate mai sus exista si multe multe altele, mai mult sau mai putin vulnerabile.

     În orice caz, pâna la aducerea securitatii la un nivel acceptabil mai este mult de lucru...
 

Concluzii

     Ce sunt hackerii cu adevarat ? Ce vor ei de fapt ? Acestea sunt întrebari la care numai un hacker adevarat poate raspunde (ceea ce nu se întâmpla prea des).

     Vom încerca totusi sa explicam câteva din scopurile lor:

"Puterea controlează fiecare cetăţean, dar fiecare cetăţean, sau cel puţin hackerul – ales ca răzbunător al cetăţeanului -, poate cunoaşte toate secretele puterii.",a spus Umberto Eco.
        
-Adevar. Multi dintre hackeri "sparg" cele mai ciudate si complexe coduri de la Pentagon si NASA în speranta ca vor reusi sa demonstreze existenta "omuletilor verzi" sau a altor "teorii ale conspiratiei".

-Superioritate.Demonstrarea superioritatii lor fata de "marii" programatori, sistemele informatice si serverele care le apartin este scopul multor hackeri.

-Distractie. Unii hackerii fac "distrugeri" masive doar pentru a se distra pe seama celor care îsi vad munca distrusa în câteva secunde.

-Ego: motivația constă în satisfacția datorată învingerii unor bariere hard/soft prin creativitate informatică.

-Protest. "Distrug" anumite site-uri de web sau baze de date fiindca nu sunt de acord cu informatia transmisa de ele.Căuzașii (hacktiviștii) se folosesc de puterea pe care spargerea de calculatoare le-o conferă pentru a promova cauza în care cred cu tărie (drepturile omului, drepturile animalelor, libertatea cuvantului, etc.).

-Bani. Uneori se "sparg" bazele de date de la banci, pentru a transfera câteva milioane de dolari în contul propriu. Aceste operatiuni sunt foarte riscante, necesita experienta în domeniu, nefiind încercate de prea multi hackeri.

Cea mai importanta distinctie vizeaza insa razboiul curent intre hacker-ul creativ (care adesea testeaza, la cererea acestora, sisteme informatice ale marilor companii, pentru a descoperi eventuale brese de securitate) si hacker-ul infractor (intalnit foarte des sub diverse denumiri generice: cracker, spammer, carder, phisher etc.).
     Anumiti hackeri, care au demonstrat de ce sunt în stare, fara a aduce pagube semnificative, devin consultanti în probleme de securitate computerizata. Ei poarta numele de "hackeri în alb". În câteva luni se va descoperi o noua metoda de hacking care sa depaseasca cu mult cunostiintele hackerului respectiv.

Concluzia de final e ca hackerii sunt "o specie ce nu poate evolua în captivitate".
Intrarea în grupul social al hackerilor este determinată de merite dovedite în activitatea proprie ca hacker, ageamii nefiind admiși în astfel de cercuri. Statutul social în cyberspațiu poate fi obținut prin a comunica altora experiența obținută de hacker, făcând astfel dovada priceperii proprii, și a înainta prin astfel astfel de conversații și contribuții în ierarhia socială a diverselor canale de comunicare pe care discută hackerii.
     Într-adevar, "viata de hacker" este foarte incitanta, tentanta, nostima si interesanta, dar în acelasi timp foarte riscanta si periculoasa. Majoritatea statelor lumii considera hackingul o infractiune foarte grava, pentru care pedeapsa meritata este considerata de obicei interzicerea folosirii computerului, în unele cazuri, chiar ... PENTRU TOT RESTUL VIETII !!!


Hackeri celebri:


-Richard Stallman este considerat un hacker și părintele mișcării pentru software liber.

-Loyd Blankenship zis „The Mentor”, autor al Manifestul unui hacker, membru al grupurilor Extasyy Elite și Legion of Doom.,,Manifestul unui hacker" fost scris după ce autorul a fost arestat de agenții FBI. Pentru prima dată a fost publicat în revista electronică Phrack numărul 7, pagina 3 din 25 septembrie 1986. La ora actuală poate fi găsit în mai multe pagini web, imprimat pe tricouri sau citat în filme.Manifestul unui hacker:„Da, sunt un criminal. Curiozitatea m-a impins in situatia de acum. Crima mea este aceea ca judec oamenii dupa ce gandesc si spun, nu dupa cum arata. Crima mea este aceea ca sunt mai destept decat unii dintre semenii mei, un lucru pentru care multi dintre ei nu ma vor ierta. Sunt un hacker si acesta este manifestul meu. Poti sa ma opresti pe mine, ca individ, dar nu-i poti opri pe toti cei ca mine. in fond, suntem toti la fel.“

Este considerata o lucrare de bază pentru cultura hacker-ilor, și oferă o privire în interiorul psihologiei primilor hackeri. Se consideră că a ajutat la modelarea bazei motivaționale și la modul în care se vede pe sine comunitatea hacker-ilor. În Manifest autorul demonstrează că hackerii aleg să facă hacking deoarece aceasta reprezintă pentru ei o metodă de a învăța, și că deseori ei se simt frustrați și plictisiți de limitările pe care le impune societatea în calitate de standard.
Până la ora actuală Manifestul este privit în calitate de ghid pentru hackerii din toată lumea, și mai ales pentru cei care sunt novici. Servește ca o bază etică pentru hacking, afirmă că există un principiu în hacking care depășește dorințele egoiste pentru a exploata sau dăuna altor oameni. Că tehnologia trebuie sa folosita pentru a lărgi orizonturile noastre și de a încerca să păstreze omenirea liberă.
Eseul este citat în filmul Hackerii (1995), în film este redată versiunea din revista 2600, care nu este la fel de exactă ca versiunea din revista Phrack, și pentru care The Mentor apare în titrările filmului.

-Gary McKinnon este un hacker britanic care riscă să fie extrădat în SUA sub acuzația de spargere de rețele, ceea ce a fost descrisa ca ”cea mai mare spargere a rețelelor militare din toate timpurile”.

A fi hacker inseamna mult. Inseamna sa ai un nivel ridicat de inteligenta, sa cunosti foarte bine sistemele e operare, sa fi un foarte bun programator si nu atat in limbajele de inalt nivel cat cele de jos(de exemplu asm - lucrezi direct cu Bios-ul si partea hardware) in plus trebuie sa cunosti standardele web, protocoalele de internet, cum functioneaza acestea, sa ai cunostinte temenice de criptografie si securitatea informatiei. Ce ar mai mai fi de spus? 80% din hackeri folosesc o distributie de Linux, "mulata" daca pot sa spun asa, sau au un sistem de operare propriu. Dupa parerea mea un hacker poate fi cel mai puternic om avand in vedere faptul ca automatizarea sistemelor ne-a facut pe toti dependenti de computere. Cum ii recunosti? De exemplu in facultate sunt niste tipi ciudati, retrasi si au o infatisare stearsa,nu ies in evidenta... vin rar la cursuri si au note maxime, nu exista secrete pentru ei, in plus isi pun profesorii in situatii penibile, altii sunt super buni in anumite limbaje de programare si in rest sunt restantieri. Cel mai trist lucru e ca statul nu stie sa ii valorifice, sa le ofere un loc de munca demn. Ganditi-va ca un singur om sparge un sistem intreg creat de specialisti, iar daca acesti oameni sunt numiti specialisti, ei cum ar trebui numiti? Ar fi multe de spus despre ei...

Primele locuri in topul hackerilor Internationali:

TOP 1: Jonathan James, care la varsta de doar 16 ani a reusit sa sparga mai multe coduri ale NASA si mai multe coduri din sistemul de aparare al SUA. Jonathan a facut toate aceste lucruri foarte simplu, in opinia lui, reusind sa fure softuri in valoare de 1,7 milioane de dolari, dar si mai multe parole ale unor angajati din cadrul institutiei, avand astfel acces la multe mail-uri a€śsensibilea€ť. Pentru ca la vremea cand a comis delictul era minor, nu a primit decat o pedeapsa de 6 luni de inchisoare, pe care le-a efectuat la resedinta sa. Daca Jonathan ar fi fost adult, s-ar fi ales cu o pedeapsa de peste 10 ani de inchisoare. Argumentul tanarului? \"- Am vrut sa vad pana unde pot merge".


TOP 2: Adrian Lamo, un alt tanar din SUA. Supranumit si "hackerul fara casa", acesta a accesat doar din internet caffe-uri baze de date ale unor site-uri precum Yahoo, Bank of America sau Microsoft, cautand puncte slabe ale acestora. A reusit sa sparga codurile si apoi a informat companiile respective de punctele slabe pe care le au. Cand un "white hat hacker" este angajat, avand acceptul companiei totul este legal, dar ceea ce Adrian Lamo a facut, a fost ilegal, acesta neavand permisiunea site-urilor pentru a accesa baze de date. Pentru delictul comis a primit 6 luni de inchisoare pe care deasemeni le-a efectuat la resedinta sa.


Top 3: Antiyou (Impotriva ta), cunoscut si "Fantoma" un tanar roman a carui identitate nu a fost descoperita inca.Se stie din anumite surse pe care SRI le are,ca acest tanar e nascut in 1989 si locuieste undeva in Constanta.Acest hacker(Black hacker) la doar 12 ani, extrage informatii importante din sistemul CIRA(Taxe guvernamentale,Canada) si le pune pe net decodificate sub forma informatiilor pure,este vorba de mii de carti de credit ale cetatenilor canadieni, informatii in urma carora sau sustras sume importante de bani.In martie 2002 este prins de serviciile secrete SRI Romania datorita presiunii facute de Cybercops Canada si acuzat de frauda si furt calificat.A scapat datorita legilor romane cu privire la varsta acestuia.La 16 ani aduce la viata virusul CromTk(virus care activeaza Remote desktop in platformele Windows).Cu ajutorul unui "spammer" britanic imprastie virusul in toata lumea avand remote access  in aproximativ 20.000 sisteme printre care au cazut ca victime diferite companii importante:Microsoft,Sony,Panasonic si Gliterrys).Este singurul care a reusit sa ajunga la acest nivel fara sa-si piarda libertatea.


Top 4: Kevin Mitnick sau "hacker poster boy", este probabil cel mai cautat om de pe internet, dupa spusele politiei. Faima pe care acesta si-a construit-o incalcand legea pe www i-a adus si "privilegiul" de a fi subiectul a doua ecranizari: "Freedom Downtime" si "Takedown". La fel ca unul dintre fondatorii Apple, Steve Wozniak, Kevin a inceput prin a-si procura abonamente de transport in comun, falsificandu-le de pe internet, prin accesarea bazei de date a companiei de transport. Insa nu acest obicei i-a adus faima. Dupa doar cateva luni a reusit sa intre in sistemul de aparare nationala a S.U.A. si sa fure codurile de acces, avand astfel cale libera spre ogivele nucleare ale Americii, asta dupa ce mai furase cateva dintre cele mai importante coduri de acces pentru conturile din banci ale mai multor corporatii, reusind sa dea peste cap sistemul de telefonie fixa de pe coasta de vest a Americii.Este arestat de FBI in 1995 si condamnat pentru spargerea sistemelor informatice ale Fujitsu Siemens, Nokia si Sun Microsystems. Petrece cinci ani in inchisoare. Se spune ca informatiile pe care le dobandise erau atat de importante, incat a trebuit izolat timp de opt luni, fara sa poata avea legaturi cu alti detinuti. A fost eliberat pe 21 ianuarie 2000, iar pe timpul perioadei de eliberare conditionata a avut interdictie de a folosi vreo tehnologie de comunicatie, alta decat telefoanele fixe. Nu a avut voie sa se apropie de un computer pana in 2003. Nici la momentul actual, autoritatile SUA nu au descoperit, probabil, intreaga activitate infractionala a lui Kevin Mitnick.
Aceasta aura de mister, precum si faptul ca in timpul incarcerarii sale au aparut tot felul de controverse privind modalitatea in care autoritatile au facut arestarea au facut din Mitnick figura cea mai proeminenta a criminalitatii informatice de pana acum. Unii spun ca si datorita lui legislatia americana a fost adaptata la noile cerinte ale Internetului.
Din alte puncte de vedere insa, activitatea lui Mitnick este lipsita de spectaculozitate si n-ar putea concura cu omul care si-a propus sa devina hackerul numarul 1 al lumii.


Top 5: Kevin Poulsen, cunoscut si sub pseudonimul "Black Dante". Poulsen a reusit sa sparga mai multe coduri pe internet si apoi sa isi cumpere un Porsche nou nout, aceasta fiind prima abatere de la normele legale. Dar ceea ce l-a facut cel mai celebru a fost momentul in care a reusit sa acceseze baza de date a sistemului de telefonie mobila din SUA si sa blocheze rand pe rand mai toate retelele de telecomunicatie. Pentru modul in care a procedat Poulsen a fost asemuit cu celebrul personaj de filmul "Tacerea Mieilor", Hannibal Lecter. Deasemeni, Poulsen a reusit sa intre in baze de date a FBI, avand astfel acces la dosarele multor cazuri celebre ale Americii. Hackerul a fost prins in timp ce isi facea cumparaturile la un supermarket.A fost unul dintre putinii oameni care si-au propus de la inceput sa realizeze acele lucruri pe care nu le realizase nimeni pana atunci. Pentru a-si dovedi cunostintele informatice, Poulsen a preluat, la un moment dat, controlul asupra tuturor liniilor telefonice ale postului de radio KIIS-FM din Los Angeles, obtinand astfel garantia ca va fi al 102-lea apelant la acele telefoane. Fapt echivalent cu castigarea unui premiu care consta intr-un autoturism Porsche 944 S2. in 1991 a fost arestat, iar in 1994 a fost condamnat la 51 de luni in inchisoare si la plata unor despagubiri de 56.000 de dolari.


Top 6: Vlad Duiculescu, tanarul de 20 de ani care a reusit sa sparga sistemele de securitate ale companiei eBay, a fost punctul de plecare al unei colaborari intre autoritatile americane si cele romane pentru prevenirea si combaterea criminalitatii informatice. Zvonurile in cazul Duiculescu spun ca site-ul eBay a renuntat la acuzatii, oferindu-i un loc de munca tanarului roman si totodata sansa de a trece de la "black hat hacking" la "white hat hacking".

Hackerii si presa:

-La 18 oct 2007 aparea in "Gandul" urmatorul aricol:
Centrul pentru Fraude pe Internet (The Internet Fraud Complaint Center) primeşte sute de plângeri pe zi, de la cetăţeni care au fost fraudaţi pe Internet.
În majoritatea cazurilor de acest gen apare numele României. Foarte multe dintre furturile virtuale se întâmplă pe E-Bay, cunoscutul portal de vânzări prin internet. Ediţia electronică a publicaţiei Sun Times scrie că multe din fraudele de pe eBay duc în România, unde infractorii folosesc Internet-cafe-urile pentru a nu fi depistaţi. Compania eBay avertizează oamenii să folosească sistemul de plăţi securizat PayPal, şi să evite Western Union, Money Gram International şi alte servicii care nu garantează tranzacţiile.Skimming şi phishing-ul sunt cele mai cunoscute metode de a frauda.
Reprezentanţii Poliţiei Române evidenţiază două moduri de operare în cazul fraudelor cu cărţile de credit. „Skimming-ul” constă în instalarea de dispozitive la bancomate sau POS-uri, prin care sunt copiate datele de pe benzile magnetice ale cărţilor de credit, cu care se inscripţionează altele noi. A doua metodă, aşa numitul „phishing”, reprezintă crearea unor pagini web false şi transmiterea de mesaje către diverse persoane în scopul obţinerii unor date de identitate pentru internet sau cărţi de credit”. Sunt de notorietate e-mailurile cu antetul băncii, de exemplu, prin care se cere confirmarea datelor personale, pentru ca mai apoi să se constate fraudarea contului. Aceasta este o metodă foarte eficientă de furt, care a început să fie tot mai utilizată de hoţii români. Reprezentanţii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie au declarat că numărul fraudelor electronice înregistrează creşteri semnificative.Există peste 15 modele de fraude online care ţin domeniul afacerilor şi schemelor de făcut bani pe Internet. O parte dintre acestea sunt Oferte de lucru pe Internet din confortul propriului birou de acasă, Planuri MLM (Multi Level Marketing) în cadrul cărora se solicită mai ales recrutarea de noi membri decât perfecţionarea celor existenţi, Scheme piramidale, Cluburi de consumatori constituite online sau offline, operând în conturile personale ale celor subscrişi în necunoştinţă de cauză, Înştiinţări asupra unor achiziţii fictive, sosite prin poştă sau email, Reclame având în spate numere cu suprataxă, Operaţiuni de recuperare adresate acelora care au mai fost fraudaţi, Îndeplinit sarcini virtuale pentru a câştiga bani: navigat pe anumite site-uri, citit reclame sau emailuri comerciale, chat-uit, participat la tot felul de jocuri virtuale.

In acest caz hackerii sunt acuzati de infractiuni, de actiuni antisociale, indreptate impotriva societatii umane.

-La 09 Decembrie 2010 apare urmatorul articol in "Evenimentul Zilei",legat de scandalul WikiLeaks:
Într-o discuţie cu EVZ, hackerii care spun că au atacat ieri site-urile companiilor Visa şi Mastercard, drept răzbunare după ce acestea au suspendat plăţile donatorilor către WikiLeaks, explică argumentele acestui "război informaţional".Site-ul companiei Mastercard a devenit indisponibil încă de ieri-dimineaţă în urma unui atac de tip DDOS (Distributed Denial of Services), revendicat de un grup de hackeri autointitulat Anonymous, care a precizat pentru EVZ că luptă "pentru a ţine organizaţia WikiLeaks activă".
Atacul hackerilor a avut un motiv precis: pedepsirea Mastercard, care a decis marţi, alături de Visa Europe, invocând posibile probleme de legalitate, să suspende plăţile făcute de către donatorii din întreaga lume către site-ul WikiLeaks. Acesta publică de mai bine de o săptămână telegramele secrete ale diplomaţiei americane, spre nemulţumirea Washingtonului şi a altor guverne.
Mastercard insista ieri că problemele site-ului nu afectau tranzacţiile, dar o companie parteneră a precizat pentru BBC News că există probleme în privinţa serviciului de plăţi online.
Un mesaj postat aseară târziu pe contul de twitter al hackerilor anunţa public faptul că următoarea ţintă pe care se pregătesc să o atace este site-ul Visa. Pagina web a companiei a devenit în scurt timp indisponibilă. "Hackerii au dat jos site-ul Visa în numele Wikileaks. Situaţia o ia razna", au spus imediat hackerii pe Twitter.În următoarele două ore, atât pagina de Facebook a grupului Anonymous cât şi contul de Twitter au fost suspendate.
 

-Oamenii trebuie sa stie.Cine sunt oamenii care au coordonat atacul DDOS (o acţiune ilegală, ce presupune inundarea unui site cu cereri false de comunicare externă până când acesta este copleşit şi devine indisponibil)? "Suntem o mişcare anonimă, descentralizată, care luptă împotriva cenzurii şi a acţiunilor anti-piraterie", spun pe site-ul lor hackerii din grupul cunoscut sub numele Anonymous.Anonymous a fost constituit de utilizatorii site-ului 4Chan, popular printre hackeri şi împătimiţii jocurilor pe calculator şi a devenit între timp celebru după ce a atacat cu succes mai multe ţinte, printre care site-ul RIIA (Recording Industry Association of America) sau cel al Bisericii Scientologice .
 

-Ce îi mână în luptă? "Luptăm pentru a ţine organizaţia WikiLeaks activă pentru a dezvălui secretele guvernului", spune pentru EVZ unul din hackerii din acest grup, care se identifică cu username-ul "RootDisPl0x". "Vedem cum reacţionează guvernele, fac tot posibilul pentru a închide WikiLeaks", adaugă el. "Oamenii trebuie să ştie ce se întâmplă cu banii lor, să ştie ce fac ţările lor", spune alt reprezentant al Anonymous, "FenniC" în discuţia purtată online pe site-ul grupului.
 

-Este o luptă antisistem? "Cu siguranţă nu mă identific ca fiind antisistem", spune un alt membru al Anonymous, "Switch". "Luptăm pentru libertatea informaţiei. Şi credem că site-ul WikiLeaks ajută la verificarea responsabilităţii guvernelor", adaugă el.
 

-Un război informaţional? Hackerii, care apreciază că grupul lor, neomogen, conţine probabil "vreo câteva mii de persoane" spuneau în discuţia purtată ieri după-amiază online că vor continua să atace Mastercard. "Există şi alte ţinte, dar vom discuta despre ele după ce terminăm cu Mastercard", spune "Switch".
Membrii grupului cred că operaţiunea actuală a Anonymous este una fără precedent. "Acesta este primul război informaţional al internetului. Şi vom lupta până la sfârşit", asigură, pentru EVZ, "RootDisPl0x".
Există posibilitatea ca guvernele să folosească acest moment pentru a introduce o reglementare a internetului? "Posibil, posibil în unele ţări. Ar putea spune < iată ce haos se poate produce, de aceea trebuie avem nevoie de reguli pentru internet >, dar sperăm totuşi să nu o facă iar noi vom face eforturi să îi împiedicăm într-un astfel de caz", mai spune "RootDisPl0x".
 

-PayPal, sub presiunea SUA?Mastercard este doar ultima victimă a hackerilor. Un alt site care a avut de suferit a fost cel al PostFinance, banca elveţiană care a blocat, luni, contul lui Assange. Şi blogul PayPal, furnizorul de servicii financiare electronice care a blocat donaţiile către Assange, a fost ţinta atacurilor.
Ieri, un oficial al PayPal, Osama Bedier, a admis că decizia de a suspenda donaţiile către WikiLeaks a fost luată după ce Departamentul de Stat al SUA a informat compania că site-ul este implicat în activităţi ilegale. Guvernul SUA a negat că ar fi exercitat presiuni asupra companiei.
De suferit a avut şi site-ul procuraturii suedeze, care a formulat acuzaţiile de viol la adresa fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, pe baza cărora acesta a fost arestat în Marea Britanie. Hackerii au atacat aceasta pagină web, ca şi pe cea a avocaţilor care reprezintă cele două presupuse victime.Altfel, în ciuda problemelor şi a faptului că Assange se află în închisoare, WikiLeaks a promis că va continua ca de obicei cu publicarea telegramelor. O depeşă proaspătă a apărut ieri pe site-ul The Guardian şi vizează chiar cele două companii, Visa şi Mastercard. Depeşa arată că oficialii americani au făcut lobby pentru Visa şi Mastercard pe lângă guvernul de la Moscova, anul acesta, pentru a împiedica adoptarea unei legi care ar fi afectat interesele celor două companii.

Concluzia este deci ca hackerii nu sunt numai "hoti si spargatori", niste infractori, consacrati raului. Ei pot lupta pentru dreptate, sprijinind societatea prin actiuni menite aflarii adevarului si a promovarii libertatii de exprimare, putand astfel sa fie utili societatii.

2 comentarii:

  1. ce tare e articolul ... super ... bravo te felicit .. habar nu aveam ca exista si romani in topul hackerilor :P ... e tare ms

    RăspundețiȘtergere
  2. super tare ... bravo frate ... sunt sigur ca ajuta foarte multi tineri pentru proiecte la scoala si multe altele mersi mult. ... ma bucur sa vad ca avem asa oameni care pot aduce atata informatie pe un singur template ... tu ai fi bun la ziare sau la TV news ... ma jur

    RăspundețiȘtergere