Text Derulant

23 feb. 2011

Consideratii si profetii asupra viitorului Internetului

44.Consideratii si profetii asupra viitorului Internetului

Internet pentru toata lumea si in toata lumea!
 


 
Viitorul nu mai este ce era odata. Cu zece ani in urma, futurologii, prognosticatorii profesionisti, isi imaginau cum ar arata prima decada a secolului XXI si, mai ales, cum vor schimba timpurile moderne viata oamenilor din toata lumea. Nu peste mult timp, tot ceea ce inseamna date virtuale se vor muta din hardurile calculatoarelor personale pe serverele de internet

In 2009, internetul se afla peste tot. Chiar in momentul in care cititi aceste randuri, va bucurati de facilitatile acestuia. Cu 10 ani in urma, cand laptopurile erau inca o noutate, iar telefoanele celulare erau de domeniul SF-ului, industria IT deja facea primii pasi in directia computerelor mobile, care au dus in final la inovatiile de astazi, de genul iPhone-ului sau mini-laptopurilor ultraportabile, gata oricand pentru a fi folosite si din ce in ce mai ieftine.
Cuvantul computer mobil va avea o alta semnificatie. Vom avea computere care vot fi purtate cu usurinta, oferindu-ne posibilitatea de a avea oricand acces la informatie si la Internet, oricand si oriunde”, declara in urma cu doar 8 ani, Tim Bajarin, presedintele unei firme specializate pe IT. In afara de .com, .net sau .org, cei 1,3 miliarde de utilizatori de Internet vor putea sa acceseze din 2009 adrese generice folosind drept extensii cuvinte comune precum .love, .hate sau .city, sau nume proprii", a declarat pentru publicatia franceza Les Echos, citata de Le Monde, presedintele ICANN(organizatia care gestioneaza numele de domenii de pe Internet), Paul Twomey.
Domeniile top-level sunt in numar limitat si se refera la tari, cum ar fi .uk, sau .it, la comert (.com), organizatii si institutii (.org) sau .net. Potrivit Le Monde, in acest moment exista aproximativ 250 de extensii.Aceasta liberalizare va genera venituri insemnate pentru ICANN, care incaseaza o anumita suma pentru fiecare adresa web inregistrata, spune reprezentantul ICANN, care adauga ca o persoana fizica poate sa-si puna numele ca extensie a adresei web, atat timp cat poate demonstra ca are "un plan de afaceri si capacitate tehnica".
Reprezentantii ICANN spun ca, teoretic, orice combinatie de litere va putea fi inregistrata ca domeniu nou, insa va exista un proces independent de arbitrare, pentru cei care au obiectii. Comisia de arbitrare poate respinge nume de domenii, pe motive legate de moralitate si de ordine publica. Cei de la ICANN spun ca nu s-au decis cat va costa inregistrarea unui nou domeniu, insa s-ar putea ajunge la cateva mii de dolari, conform BBC.
 O nouă modalitate de comunicare în care tastaturile şi telefoanele nu-şi vor mai avea locul, este si un sistem care permite oamenilor să transmită mental gânduri, cuvinte şi imagini către semeni de-ai lor,dezvoltat de o echipă de la Universitatea din Southampton.
Conexiunea la Internet a depasit demult necesitatea cablarii. In prezent, este suficient sa apesi un buton pentru a fi in conexiune wireless cu intreaga lume. Este acesta un progres? Asta depinde de cum se simte partenerul de cina, dupa ce ti-ai verificat mailul a treia oara pe telefonul mobil.
Cum va arata lumea peste un deceniu si jumatate, deocamdata, pare doar un exercitiu de imaginatie, fiind greu de presupus ca, pe un termen nici macar mediu, se vor produce schimbari istorice, fundamentale, la nivel global. Sigur, zonal, ne putem astepta la multe lucruri imprevizibile.

Cum vad britanicii lumea in care traim peste 15 ani? 50% nu mai dau viata lunga televiziunii clasice, viitorul apartinand Internetului.
Previziuni media: Viitorul presei e pe Internet.
In ceea ce priveste publicitatea pe internet, se pastreaza trendul prin care publicitatea online va creste cu peste 50%.
Se contureaza din ce in ce mai clar "giganti" ai informatiei: Google, Youtube, Myspace, ebay, Facebook, Wikipedia. Toate au fost facute de oameni cu viziune, cu idei, oameni care au gandit "ahead of the curve", oameni din domeniul web-ului. Cate ai putea afla despre un om daca ai pune cap la cap toate informatiile pe care le au stocate acesti giganti?
Internetul va fi, probabil, din ce in ce mai poluat cu reclama, spam. Per-ansamblu va domina factorul comercial. Probabil, cantitatea de informatie va fi mult crescuta,  timpul de acces la ea se va scurta, cu siguranta.
Se va creea o dependenta grava de Internet. Si cum bine stim, domeniul asta nu e tocmai cel mai stabil. Si multi vor avea de suferit de pe urma problemelor ce vor aparea.
Tot mai multi oameni isi traiesc jumtate din viata pe internet.
Viitorul este legat de tehnologie, de Internet (cu toate avatarurile sale). Iar Internetul este legat de securitate. Cei mai multi internauti sunt preocupati (s-a descoperit un consens in aceasta problema) de amenintari informatice: virusi, viermi, troieni, tot mai numerosi si sofisticati. Iar urmarile atacurilor vor fi tot mai costisitoare.

Cel mai grav lucru e faptul ca omenirea isi va pierde foarte mult din creativitate.De ce? Pentru ca Internetul propaga mult prea repede "idoli", e mult prea usor sa vezi cum face cineva talentat ceva, decat sa incerci sa faci tu - si poate sa-ti descoperi acelasi, sau alte talente. Internetul este sustinut de un numar enorm de oameni care il utilizeaza, si cu siguranta nu va fi nici o campanie de amploare care sa sustina ca Internetul dauneaza grav relatiilor umane.
Insa exista si un impact negativ. Pe zi ce trece se constata impactul negativ pe care il are tehnologia asupra unor functii de baza ale creierului uman: creativitatea, comunicarea, adaptabilitatea, etc.Probabil in scurt timp vom fi pierduti in lumea tehnologiilor. Desigur, exista si utilizatorii naivi, care vor folosi tehnologia si atat, nu vor cauta sa evolueze prin ceea ce le ofera aceasta. Majoritatea n-au excelat niciodata. Indivizii cu o alta perspectiva si care nu se limiteaza doar la folosirea banala a tehnologiei, aduc ceva nou in lumea asta.
 

Concluzia: ajungem la mitul epocii de aur. In rezumat, inseamna ca noi ne consideram superiori generatiei care ne succeda, pentru ca ei nu au aceleasi valori ca noi. Ii consideram inferiori si mai slabi calitativ decat noi, lucru valabil de la o generatie la alta. Indiferent de motivatie: din cauza televizorului sau din cauza internetului, e doar scuza pe care o gasim ca sa ii dispretuim. Nimic nu e nou sub soare, doar apare sub forme diferite. Istoria se repeta, iar esenta ramane aceeasi. Viitorul va aduce atat lucruri bune, cat si altele rele, iar omenirea va evolua si va supravietui.

Ce se va intampla cu generatiile urmatoare? 



                                               

Am contact cu multi tineri si pentru multi am tendinta de a-mi face griji cu privire la viitorul lor. Cine ne urmeaza? Sunt plictisiti din nastere, nu sunt motivati: nici de scoala,nici de locul de munca, nu vor sa se pregateasca, nu vor sa se perfectioneze, nu au teluri, nu au nicio grija, nu au o directie clara in care sa se indrepte in viata, nici macar nu stiu sa asculte, nu au modele.Vor sa emigreze, pentru un salariu mai bun, dar daca-i intebi la ce se pricep, sunt varza!  Ei sunt buricul pamantului si nu accepta alte pareri, le stiu pe toate! Doresc sa se distreze cat mai mult, sa le vina totul cat mai usor, sa aibe cat mai mult confort si bani, fara sa faca vre-un efort.

Ma intreb: "Daca o tin tot asa, ce-o sa se-aleaga de ei??"
 

E posibil sa invete din greselile generatilor trecute(?) Eu unul nu prea cred!
Multi din internauti stau pe Internet doar pentru messenger, porn, social networking (un porn combinat cu messenger, putin mai evoluat) si chestii amuzante: joculete, poze,  cateodata porn  pe care sa-l dea pe messenger,etc...Internetul il vedem zilnic, pare super si stim unde sa gasim lucruri interesante, sa ne mai destindem, sa ai ce vorbi cu lumea- dar pentru multi, toate acestea sunt necunoscute. Ganditi-va doar la acei prieteni din messenger care va spameaza cu link-uri tampite. Acum ganditi-va cati sunt: designeri, web designeri, programatori, marketeri si va veti da seama de ce site-urile simpliste gen social networking, au succes. 


E clar: E o lipsa de valoare, de educatie, de lipsa unei clasificari a valorilor,de modele de urmat.   

Lipsa culturii,naste monstrii!
 

Internetul este deja o nevoie, e un bussines. Evoluam cu el, fie ca ne convine sau nu.
Internetul e deja un mod de viata pentru multi, dar nu indeajuns de mult.
Faptul ca viata noastra depinde din ce in ce mai mult de tehnologie este un lucru inevitabil, problema cea mai mare cred ca se pune, la urma acestei tehnologii, in sensul ca ar trebui sau nu, sa fie folosita in toate domeniile.
Exemplu: Paine feliata, paine prajita, paine impachetata..?Ce urmeaza? Paine mestecata?!:)))))


Asteptam comentarii si pareri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu