Text Derulant

15 feb. 2011

Tendintele pe piata muncii in 2011 in IT.



42.Tendintele pe piata muncii in 2011 in IT.


IT-ul ramane si in 2011, unul dintre cele mai dinamice sectoare pe piata de recrutari locale, conform specialistilor.
Service



HP a prezentat, în contextul ediţiei 2010 a evenimentului european Software Universe, noile tendinţe pe care le înregistrează economia globală. IT-ul a devenit o componentă esenţială pentru orice business, iar companiile din întreaga lume au un nivel ridicat de aşteptare din partea industriei, în termeni de creştere flexibilitate, automatizare, securitate şi control. Sistemele IT devin elementul cheie în efortul companiilor de a livra valoare clienţilor. Forţa de muncă se schimbă prin transferul de generaţii devenind tot mai atrasă de mediul virtual, de lucrul colaborativ dincolo de orice graniţe sau bariere. Noua generaţie se aşteaptă să fie conectată permanent şi să primească rezultate imediate.

In industria IT in 2010, trendul a fost de aşezare şi stabilizare. O consecinţă a acestui trend este posibilitatea companiilor de IT din România de a oferi salarii competitive astfel încât specialiştii să fie motivaţi să rămână în ţara. O zonă pe care s-a recrutat în procentaj mai ridicat anul trecut este cea de outsourcing, oamenii de aici lucrând pentru proiecte şi produse de peste hotare.

În 2011 acest trend va continua si se vor angaja în continuare programatorii cu experienţă, în special cei axaţi pe Java şi tehnologii conexe. Semnalele pozitive ale intrărilor în România a Intel şi Google sustin acest lucru. Important de subliniat este faptul că angajatorii au preferat mai degrabă să renunţe la angajaţii neperformanţi decât să scadă salariile şi să atragă în schimb specialişti sau manageri cu experienţă.

Pentru cei care-si aleg o carieră în domeniul tehnologiei informaţiei, există două variante care sunt cele mai utilizate: Se poate opta fie pentru partea de dezvoltare software, fie pentru partea de administrare reţele sau sisteme.
- Pentru varianta de administrare reţele /sisteme poate câştiga în medie între 250 - 400 euro, la inceput.
- Poziţia de administrator reţea / sistem aduce o marire semnificativa a castigului. Ca administrator de sistem/reţea salariile variază între 500EUR pentru începători până la peste 1500EUR pentru specialişti. Acestea pot fi crescute si mai mult daca persoana are o certificare MCSE, CCNA, CCNP, CISSP, CISA, etc, avantaj competitiv în acest domeniu. Un administrator de reţea care se specializează în timp pe tehnologii Cisco şi se certifica la cel mai înalt nivel (CCIE) poate depăşi uşor 2000EUR lunar.

- Pe partea dezvoltatorilor software cele mai mici salarii (la nivel de junior) le au cei care lucreaza in php, asta pentru ca programatori php sunt destul de multi, iar calitatea lor este de cele mai multe ori indoielnica.

Un software architect castiga in medie vreo 2000 Euro.
Un dezvoltator de software ia cam vreo 1000 Euro,
Un programator senior cam 1500.
Un manager de proiect – 2000 Euro.
Un administrator de retea cam in jurul a 1500
Un senior web designer peste 1000 Euro.

Problema salariilor intotdeauna stirneste controverse, discutii. Intotdeauna au legatura cu nivelul de pregatire, cu locatia in care te afli, cu renumele firmei la care lucrezi. Tinand cont de specificul muncii: in foarte multe cazuri un programator este un executant, in timp ce un designer este un creator. Diferenta dintre un webdesigner si un programator este ca programatorul poate inlocui oricand, la nevoie designerul, insa foarte rar designerul pe programator. Diferenta se vede si la salarii, unde programatorii ii depasesc in mod clar pe webdesigneri.
Companiile care solicita un candidat pentru pozitia de Programator Java pun in primul rand accent pe experienta dobandita intr-o functie similara (minim 2 ani). In general experienta in proiecte J2EE reprezinta un avantaj important atunci cand se aplica pentru o astfel de pozitie.

Traseul pe care un tânăr aspirant la o carieră în domeniu trebuie să-l parcurgă

Cu toţii am auzit cel puţin odată de ambiţiile unora de a lucra în străinătate sau aspiraţiile de a avea salarii de mii de euro, însă niciodată nu se vorbeste despre cum se ajunge acolo. Pentru a avea o cariera in IT si un salariu bun, trebuie ca tinerii să fie responsabilizati, îndrumaţi şi sa fie conştienţi de faptul că în ziua de azi o carieră se construieşte gradual, cu eforturi constante şi etape foarte bine definite. Că să ajungi unde îţi doreşti şi, mai ales, a te menţine acolo trebuie înainte de toate să fii foarte bine instruit, pregătit, serios, profesionist. Pentru asta trebuie sa aloci foarte mult timp pregatirii si formarii profesionale, sa poti sacrifica foarte mult din timpul liber pentru aceasta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu