Text Derulant

9 mar. 2011

iPad2 - o tableta cu imbunatatiri



47.iPad2 - o tableta cu imbunatatiri


Un eveniment major care trebuie consemnat în istoria industriei IT&C, s-a consumat saptamâna trecuta, mai precis pe 2 martie 2011 în San Francisco.Evenimentul a constat în lansarea oficiala de catre compania americana Apple a celei de-a doua versiuni a tabletei iPad, iPad 2 . La lansare, a fost prezent însusi seful Apple - Steve Jobs, în pofida zvonurilor ca ar fi grav bolnav si ca nu va putea participa.
Învatand din minusurile primei generatii si tinând cont de solicitarile anului 2011 in domeniul IT, era de asteptat ca noul produs sa fie reinventat, fapt confirmat chiar si de CEO-ul Apple.
iPad 1 a fost acum un an prima tableta din lume iar aparitia sa a generat o dezvoltare exploziva a pietei de profil. Jobs sustine ca iPad 2 a fost gândit de la zero si astfel nu s-a luat în calcul nimic din prima varianta. Apple a stiut întotdeuna sa realizeze gadgeturi extraordinare din punctul de vedere al constructiei si designului si iPad2 nu face nici el rabat de la calitate. 



                


Cu ce se lauda:

- Noul procesor dual-core A5, care are o viteza dubla fata de precedentul A4,
- 512 MB RAM, dublu fata de iPad1,
- Un procesor grafic cu o performanta de noua ori mai mare decât predecesorul,

- Iesire video HDMI, pentru TV
- 2 camere dispuse pe ambele parti ale tabletei, care vor permite apeluri video gratie functiei FaceTime, aceasta functie putând sa deschida calea unor utilizari interesante. Un exemplu ar fi, realizarea anumitor actiuni în jocuri prin gesturi.
- Utilizatorii vor putea efectua apeluri video . Se pot face videconferinte, atât între iPad-uri, cât si între un iPad si un iPhone sau iPad si Mac.
- Softul de editare video a fost îmbunatatit,
- GarageBand, softul de compunere, editare si înregistrare a muzicii, care este cea mai spectaculoasa aplicatie în opinia jurnalistilor britanici,
- Ecranul multi-touch, cu acelasi display de 10 inci si folosind aceeasi rezolutie 1024x768 ca si precedesorul,
- iOS 4.3, o noua versiune a sistemului de operare,  browserul Safari fiind mult îmbunatatit,
- Are o baterie care îi ofera o autonomie de 10 ore si  un timp de asteptare de 30 de zile,
- Este cu 33 % mai subtire decât prima versiune,
- Cântareste doar 0.68 Kg (versiunea fara 3G),
- Are o grosime de numai 1.25 cm,
- Acelasi consum de energie precum procesoarele A4

- Va fi produs în 2 culori, alb si negru.

Ce nu are si ar fi trebuit sa aibe?

- Display-ul Retina-Tehnologia "Retina", care îngramadeste în touchscreen de patru ori mai multiu pixeli decât standardul.

- Slot pentru SD-card sau macar un port USB - solutia propusa de Apple a fost un adaptor pentru camera foto care foloseste conectorul cu 30 de pini al iPad, pentru a conecta un card de memorie SD sau o camera cu conector USB.

- Conexiunea Thunderbolt-Thunderbolt este portul de date ultra-rapid de la Intel,care promite viteze de transfer mai mari decât USB 3.0, la cea de-a doua generatie lipseste, e probabil ca Thunderbolt sa apara abia la iPad3.

- Tehnologia NFC (Near Field Communications)-Tehnologia NFC le permite dispozitivelor electronice sa faca schimb de informatii atunci când sunt amplasate în apropiere unul de celalalt.

- 4G-succesorul retelelor 3G care promite sa aduca viteze de transfer de date semnificativ mai mari.
 
În linii mari, iPad pastreza carateristicile de constructie ale lui iPod Touch: un ecran mare, un singur buton pe partea frontala si o construtie compacta. Se poate spune asadar, ca cel putin din punctul de vedere al constructiei avem de-a face cu un iPod mai mare. iPad 2 este o tableta usoara, mult mai rapida si subtire decât prima.  



iPad 2 va începe sa fie disponibila comercial în varianta 3G, în reteaua operatorilor Verizon si AT&T, în data de 11 martie în SUA si din 25 martie în  alte 26 de tari precum Germania, Spania, Italia, Marea Britanie, Franta si Ungaria.
În privinta pretului, cei de la Apple nu au operat nicio modificare, astfel încât cel mai ieftin model iPad 2 de 16 GB cu Wi-Fi, costa doar 499 de dolari, iar cel mai scump de 64 de GB cu Wi-Fi si 3G, costa 829 de dolari (în SUA). În Romania cel mai probabil, va ajunge în magazine dupa data de 25 martie, atunci când este preconizata lansarea produsului în Europa. Anul acesta iPad 2 are de înfruntat o concurenta acerba din partea altor producatori de tablete precum Samsung, Motorola sau HP.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu