Text Derulant

27 mar. 2011

Concepte ce pot revolutiona tehnologia IT.



51.Concepte ce pot revolutiona tehnologia IT.

Suntem din ce in ce mai obisnuiti cu noutatile in IT&C.Va prezint mai jos cateva dintre conceptele lansate in ultimii ani,care sunt sigur ca pot revolutiona lumea IT.Asteptam cu nerabdare ca ele sa fie dezvoltate si puse in practica pentru a putea sa ne bucuram de ele.

Display flexibil!

 

HP in asociere cu  Center of Arizona State University, au anuntat in 2009, ca au un model in lucru, a ecranului flexibil de calculator. Aceasta tehnologie de ecran flexibil a fost in dezvoltare ani de zile, dar modelele comerciale nu au fost inca gata pentru a fi lansate. Anuntul HP arata ca prototipul lor ar putea fi gasit in rafturi in viitorul apropiat.

Afisoarele flexibile utilizeaza o tehnologie numita Self-Nealiniate Impressum litografice (SAIL), care imprima o serie de tranzistori in strat subtire pe o folie de plastic. Acesta este un proces extrem low-cost, care este mult mai eficient si mai curat, decat productia de display-uri de computer conventionale. Display-ul flexibil foloseste cu 90% mai putine materiale pentru a fi produs.
Oare cand vom auzi si de producerea unui PC flexibil?


Cea mai mica baterie!


 

Inginerii chimisti de la Universitatea din Illinois au dezvoltat in 2009,  prototipul celei mai mici celule de combustibil din lume - scrie newscientist.com. La doar 3 mm diametru, celula ar putea inlocui grafitul standard si bateriile Litiu-ion din dispozitivele noastre portabile, permitandu-le sa devina mai compacte si mai de buzunar. Alimentata cu celule de hidrogen mici, este capabila sa stocheze energie mult mai multa, in acelasi spatiu decat o baterie standard.

Dezavantajul major la tehnologia actuala pentru producerea celulei de combustibil, este costul. Costul este mult mai mare decat costul pentru fabricarea unei baterii normale. Cu toate acestea echipa de la Universitatea din Illinois, a reusit sa rezolve aceasta problema cu celula lor mica de hidrogen.
Noul dispozitiv are doar patru componente.O membrana subtire si poroasa separa un rezervor de apa de o camera care contine hidrura metalica. Sub camera de hidrura metalica exista un ansamblu de electrozi. Mici gauri in membrana permit moleculeleor de apa sa ajunga la camera adiacenta sub forma de vapori. Odata vaporii formati acestia reactioneaza cu hidrura metalica pentru a forma hidrogenul, care umple camera, impingand in sus membrana care blocheaza fluxul de apa.Hidrogenul este epuizat treptat si reactioneaza cu electrozii de sub camera pentru a genera un flux de curent electric. Cand scade presiunea de hidrogen, apa poate intra din nou, pentru a mentine functionarea reactiei. Primul prototip construit a generat 0,7 volti si un curent de 0,1 miliamperi timp de 30 de ore, inainte sa se epuizeze combustibilul. Dimensiunea sa este  de  9 mm patrati si cu siguranta este cea mai mica baterie inventata. Ramane ca inginerii sa dezvolte prototipul, pentru a putea sa devina comercial.

Noul card de memorie SDXC  cu capacitate de pana la  2 teraocteti


 


Un nou tip de card de memorie, a fost anuntat de catre Asociatia SD cu ceva timp in urma, ca un succesor pentru carduri de memorie SD utilizate in mod obisnuit. SDXC, sau SD. Capacitatea sa extinsa, va fi in masura sa sprijine capacitati de memorare de pana la 2TB si va citi / scrie pana la 104MB pe secunda.
Tehnologia este inca in dezvoltare, dar am putea vedea modele de larg consum ca vor fi disponibile in viitorul apropiat, pentru a fi utilizate cu gadget-uri viitoare. Cardurile de SDXC ar fi in mod evident incompatibile cu gadget-urile aflate in prezent pe piata, dar cresterea masiva a capacitatii ar putea stimula progresul dispozitivelor care ar face uz de ele in viitor.


 
Receptor TV cu LED-uri organice - TV digital OLED Sony XEL-1.

 Cand vine vorba de receptoare TV, exista un "new kid on the block". Se numeste XEL-1 si este schimbarea conceptului de receptor TV, la fel ca modul in care iPhone a schimbat telefoanul celular. Deci, care e secretul? Un ecran care masoara doar 3 mm grosime si o imagine care o depaseste chiar pe cea a HD TV.
Aceasta tehnologie este descoperita. Un display dezvoltat pe tehnologia OLED (Organic Light Emitting Diode), transforma energia electrica direct in lumina. Aceste panouri de afisare nu nu necesita o lumina de fundal mare, produc un raspuns incredibil de rapid si au eficienta energetica de top. La 11" imaginea poate fi mica, dar are o rata de contrast de 1.000.000:1! Nu este vorba doar display-ul care este revolutionar, TV-ul  in sine poate fi considerat "state of the art". Are doua intrari HDMI, un tuner digital, precum si un slot pentru memory stick .Alte "miracole" disponibile in acest pachet elegant sunt: puritate de culoare (105% realizat in spectrul de culoare NTSC ), o vizionare cu unghi larg de 178 ° ; reproducerea exceptionala a culorilor; nivele de contrast  deosebite si luminozitate ridicata. Bineinteles pretul e pe masura! Cu XEL-1,Sony a creat un punct de reper cu televizorarele OLED. Deci, unde se poate ajunge de aici?  Ecrane native de dimensiuni si rezolutii mai mari care in timp vor deveni tot mai subtiri, sunt avute in vedere sa fie produse. De fapt, Sony a dezvoltat deja un nou concept numit Organic Thin Film Transistor. Acesta va permite ca display-urile sa fie indoite!
Puteti vedea mai jos cum arata XEL-1.

 
             


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu