Text Derulant

27 mar. 2011

Lumina, cloud computingul si calculatoarele viitorului.


50.Lumina, cloud computingul si calculatoarele viitorului.

Calculatoarele viitorului vor folosi lumina pentru a transmite informatii.

 

Cercetatorii rusi de Institutul de Fizica Lebedev de la Moscova, alaturi de colegii lor de la Universitatea Harvard, Statele Unite, au realizat un nou cip cuantic - scrie RIA Novosti - care va servi drept baza pentru constructia super computerelor cuantice, mult mai eficiente decat cele actuale.Imaginaţi-vă un calculator care poate căuta şi extrage o informaţie dintr-o reţea globală de zeci de mii de terminale în doar câteva secunde.Specialistii rusi si americani au reusit sa creeze o interfata pentru transferul de date intre obiectele cuantice care utilizeaza fotoni, facand posibil transferul de informatii cuantice din celulele memoriei la elementele de logica in viitoarele calculatoare.
Cipul realizat este bazat pe siliciu, avand in componenta sa un cristal de diamant de 50 de nanometri (1 nm =10 la puterea minus 9 m), acesta fiind plasat pe un fir de argint cu diametrul de 100 nm.
Calculatoarele viitorului vor folosi lumina pentru a transmite informatii, inlocuind astfel computerele traditionale, in care informatiile, sunt transmise prin intermediul unui curent electric.
Calculatoarele cuantice folosesc qubiti - biti cuantici, lumina reusind prin intermediul cipului, prelucrarea informatiilor. Rusia dispune si ea de un super calculator, compus din 140 de procesoare, care functioneaza in paralel, la Centrul Nuclear Sarov pe Volga.
 

Calculatoarele cuantice sunt promitatoare, pentru ca pot rezolva sarcinile mult mai rapid decat orice echipament clasic si asta multumita mecanicii cuantice.
De exemplu, acestea pot procesa mai multe intrari in acelasi dispozitiv, in acelasi timp, iar circuitele cuantice pot fi legate printr-o proprietate botezata de Einstein cu numele de "actiune ciudata de la distanta". Una dintre metodele preferate pentru arhitecturile cuantice este folosirea de atomi individuali, care sa stocheza biti cuantici (qubiti) de informatie, fiecare qubit putand contine numarul 1 sau 0, sau pe amandoua.
Atomii incarcati electric (ioni) pentru astfel de calculatoare cuantice sunt stocati in capcanele ionice.Cercetatorii stiu cum sa programeze un calculator cuantic compus din mai multe capcane ionice, problema este izolarea ionilor.Din acest motiv, majoritatea eforturilor in acest domeniu sunt concentrate pe realizarea de capcane ionice scalabile, ce pot fi poduse in masa si care pot adaposti un numar mare de qubiti.



Viitorul calculatorului si norii 



 

Norii incep sa se lase peste lumea IT. Din fericire, nu sunt nori negri, aducatori de ploi si fulgere, ci, mai degraba, norisori diafani care ne vor face sa ne simtim peste tot ca acasa.

Cum va arata viitorul calculatoarelor? Pentru ca este clar: sectorul IT influenteaza din ce in ce mai mult viata cotidiana. Sistemele de operare vor deveni tot mai sofisticate, iar resursele PC-urilor vor fi nevoite sa tina pasul cu ele. Programele vor fi supradimensionate cu functii gata sa satisfaca orice cerinta. In sfarsit, Internetul va deveni depozitarul tuturor cunostintelor noastre si principalul catalizator al vietii cotidiene.Este foarte probabil ca lucrurile sa mearga intr-adevar in aceasta directie. Va propun insa un alt scenariu.

Resurse sporite, PC-uri lente

Pentru a intelege premisele, ne vom duce aminte ca Windows 95 functiona bine-mersi deservit de un procesor de doar 16MHz, 4MB de memorie RAM si 40MB spatiu de stocare. Revenind in prezent, ne ingrozim de lacomia celui mai recent sistem de operare marca Microsoft, Windows 7: procesor minimum 1GHz, 1GB RAM si 16 GB spatiu de stocare! Si aceasta, in conditiile in care, odata cu aparitia Windows 7, asistam la un punct de cotitura in politica Microsoft: este primul sistem de operare care se bazeaza pe aceleasi resurse ca precedentul, Vista. Apar deci primele intrebari…
Paradoxal, in ciuda acestei explozii tehnologice, PC-urile noastre devin din ce in ce mai lente. Lacomia sistemelor de operare corelata cu cea a aplicatiilor poarta principala vina. De ce sa fim in permanenta goana dupa resurse, cand necesitatile noastre, in special cele de birotica, raman, in esenta, neschimbate?! Nu trebuie sa faceti jocul strategiilor de marketing! Intotdeauna exista solutii.

Solutia vine din nori 



Iar solutia, in cazul nostru, vine din… nori. Conceptul de cloud computing nu este ceva chiar revolutionar. Concret, spatiul de stocare, puterea de calcul si suportul software se vor muta online. La inceput gratuit, apoi daca cerintele sunt mai mari, contra cost. Calculatorul viitorului va fi orice dispozitiv cu care se poate accesa Internetul. Astfel, indiferent de terminalul utilizat pentru a intra online, va veti putea bucura de puterea de calcul a serverelor “din nori”. Singura limitare va fi cea a conexiunii la internet.
Ideea nu este nicidecum noua. Inca din anii ’60 se dorea organizarea calculatoarelor ca un serviciu public. Insa prima implementare practica a ideii de aplicatie online, a venit in 1999 via www.salesforce.com. Amazon a fost compania care a largit filonul prin proiectul Elastic Compute Cloud. prin care oricine putea cumpara capacitate de procesare pe serverele proprietare. Astfel, imbunatatirea calculatorului de acasa nu mai presupune un drum la magazinul de profil, resursele vin direct de pe Internet. Cei de la Amazon au spart norul in SaaS – software as a service (aplicatii online) si HaaS – hardware as a service (resurse online).
Implicatiile sunt importante pentru industria IT. Totul este deja gandit la alta dimensiune: servere indeajuns de puternice pentru a face fata fluxului de date din ce in ce mai mare sau spatii de stocare infinit de mari. Cat despre serviciile propriu-zise, s-au facut pasi uriasi si cred ca deja s-au pus bazele viitorului cumulonimbus virtual. Gasim deja sisteme de operare online dotate cu cele mai utile aplicatii, unelte de editare multimedia, module office si chiar aplicatii de securitate.

Terminalele viitorului 



Prin urmare, nu vom mai avea nevoie de calculatoare mereu mai puternice si, implicit, mai scumpe pentru a putea face fata cerintelor mereu in crestere ale pietii software. Un netbook se va dovedi suficient. Usor de luat oriunde, cu o autonomie a bateriei de peste 10 ore, acest mini-laptop este varful de lance al conceptului cloud. Iar cresterea exponentiala a vanzarilor netbook-urilor este un argument important al celor care cred ca viitorul apartine norilor. Asa ca, daca nu v-ati dotat inca cu un astfel de dispozitiv, renuntati la hardughia prafuita din birou si dati fuga in magazinele de profil (vezi Laptop,Notebook,Netbook- Ce sa alegem?).
Chiar daca se incadreaza in cu totul alt segment, smartphone-urile se pot transforma la randul lor in calculatorul vostru de rezerva. Creat initial pentru o clasa de utilizatori business, intre timp acesta a devenit accesibil oricui. Prin definitie, smartphone-ul este un telefon care are un sistem de operare ce permite configurarea la un nivel avansat si care ofera suport pentru instalarea de alte aplicatii, permite navigarea pe Internet, deci si accesarea cloud-ului. Practic, acesta reuseste sa fie, de cativa ani deja, cel mai mic calculator portabil care, intamplator, are si functia de telefon.

Avantaje evidente

Sa vorbim despre avantaje in cazul cloud este cel putin redundant. Avantajele economice sunt importante atat pentru utilizatorii casnici (nu veti mai fi nevoiti sa investiti constant in resurse pentru PC), dar mai ales pentru firme. Acestea din urma nu vor mai fi nevoite sa investeasca in servere de retea sau de intranet. Prin cloud (nor), indiferent de locatie, se pot accesa datele personale sau ale companiei. Nici terminalele fiecarui angajat nu vor mai fi o problema. Exista deja companii care prefera ca angajatii sa fie conectati la o unitate centrala de procesre, renuntandu-se la calculatoarele individuale. Astfel, resursele, deloc de neglijat, care sunt inghitite de departamentul IT vor fi redirectionate spre caile reale de dezvoltare interna.
Un alt avantaj, poate nu indeajuns luat in calcul, este cel al anonimitatii online. Utilizand servicii online, veti putea sa va ascundeti in spatele adresei PC-ului virtual.
Cat despre portabilitate si uimitoarele servicii online care nu inceteaza sa ne surprinda, chiar nu vom vorbi de aceasta data.

Pericolele exagerate

Da, veti zice, dar din punct de vedere al securitatii, apare un inconvenient major. Astfel stau datele confidentiale pe hard disk-urile private sau, si mai sigur, pe diverse medii exterioare de stocare si altfel expuse pe internet. Pe langa multitudinea de pericole care tin de infractionalitatea informatica, trebuie sa luam in calcul si posibilitatea coruperii acestor date din cauze pur tehnologice, de pilda “decesul” serverului care le deserveste. Din fericire, adevarul este si de aceasta data undeve la mijloc. Tehnologiile utilizate au in vedere toate aceste pericole, iar ele sunt din ce in ce mai limitate. Cat despre ochii indiscreti, mult mai usor vor ajunge la informatii stocate pe calculatoarele personale sau pe servere improvizate, cu bariere de securitate formale si uneori chiar banale, decat in centrele de date ale unor companii puternice, a caror preocupare constanta este asigurarea securitatii si confidentialitatii clientilor.
Exista insa si un alt gen de pericole care-i pandeste pe amatorii cloud-ului: acela al instabilitatii conexiunii la internet. Nimic nu este mai frustrant decat sa te aproprii de finalul unui proiect si sa constati ca ai ramas fara internet. Sau intreruperea conexiunii care te lasa in imposibilitatea de a-ti continua activitatea. Credeti ca acest aspect nu a fost luat in calcul?! Extensia Gears (gears.google.com) sau BrowserPlus (browserplus.yahoo.com) incearca sa rezolve aceasta problema. Amandoua ofera functii noi browserului, printre care si aceea de a lucra offline in cazul anumitor site-uri. Odata instalate, la accesarea paginilor care au implementat suport pentru aceste extensii va aparea o fereastra care va va intreba daca doriti activarea acestui serviciu. Chiar daca aceste solutii nu sunt inca foarte eficiente, reprezinta punctul de plecare pentru sistemele de operare online, adica direct din nor.


Mobilitate si cloud computing

 

Dupa boom-ul .com tehnologii proclamau cloud computing ca urmatoarea mare realizare In lumea internetului. Dar potentialul de cloud computing nu se limiteaza numai la aplicatii de internet bazat pe PC. Aceasta este epoca mobilitatatii si aproape fiecare aplicatiePC de baza, are o versiune mobila disponibila.Acest lucru sugereaza ca cloud computing ar putea adauga o noua dimensiune de calcul mobil?. Raspunsul este da. Un studiu recent a sugerat ca piata de cloud computing mobil este de asteptat sa ajunga la 9 miliarde dolari in anul 2014. Va fi capabila piata pentru a ajunge la acest punct in viitor? Aceasta cifra arata in mod clar potentialul tehnologiei.
Acum, haideti sa vedem cum aceasta tehnologie va avea impact asupra viitorului mobilelor. In prezent, toata bogatia de facilitati a mobilelor sunt destinate numai pentru telefoanele high-end inteligente. Cota de piata a acestor tipuri de telefoane, este in crestere, dar acestea nu vor fi capabile de a fi detinute de majoritatea categoriilor sociale.  In urmatorii 3-5 ani, mare parte a pietei telefonelor mobile va fi in continuare dominata de low-end si telefoane mobile de la mijlocul segmentului. Producatorii de telefoane, operatorii de telefonie mobila si alti dezvoltatori sau terte parti doresc sa-si vanda aplicatiile si serviciile pentru toti clientii lor, indiferent de tipul de telefon pe care-l au proprii clienti, si aici intervine rolul de ,,cloud" bazat pe servicii de telefonie mobila. ,,Cloud" va actiona ca o platforma pentru aplicatii cu functii multiple, care de altfel, sunt incompatibile pentru a rula pe telefoanele mobile low-end.
 Ar trebui sa vorbim separat despre calculatoarele mobile, despre telefoanele inteligente si telefoanele low-end . In primul rand vorbesc despre telefoanele inteligente, modul in care utilizatorul de telefoane inteligente ar putea fi beneficia de cloud computing. Sa luam de exemplu jocurile de noroc. In prezent utilizatorii au posibilitatea de a juca jocuri single player pe mobil si intregul joc este instalat / salvat pe telefonul mobil In sine si daca nu exista nici un upgrade de joc, disponibil de la furnizor, el are nevoie sa descarce jocul pe dispozitivul lui. Dar cu cloud computing tot jocul este pe server si la cererea utilizatorului ar putea fi descarcat pe dispozitivul sau si salvarile de joc vor fi facute pe ,,cloud" sau pe orice alt server si accesate prin intermediul serverului cloud. Este foarte similar cu jocurile care ne sunt familiare, jocurile de pe site-urile de jocuri si site-urile de retele sociale, precum Facebook, Flikr, etc. Jocurile multi-player vor deveni o realitate pentru toate telefoanele. Aceste servicii cloud, vor fi accesibile printr-un client foarte mic, care ar avea acces la catalogul de servicii de cloud. Imaginati-va agenda din PC-ul dvs. care ar putea fi sincronizata cu agenda dvs. de pe mobil. Sa o puteti accesa pe cea de la birou, prin servicii de cloud - actualizarea acesteia facandu-se prin mobil in timp ce sunteti In afara biroului - fara a deschide efectiv laptop-ul dvs, utilizand datele de conectare la distanta prin serverul institutiei. Odata cu aparitia cloud computing-ului mobil, ar deveni posibil ca intregul desktop al PC-ului de la biroul dvs, sa fie disponibil pe ecranul telefonului inteligent, fara instalarea unui software tert pe telefonul mobil.
Va fi introdus cloud computing-ul mobil si la telefoanele low-end, in general. Un mic receptor ca utilizator final, care nu are un editor de imagine sau un vizualizator de foi de calcul pe telefonul lui, dar cu cloud ca platforma pentru astfel de servicii, vor putea facilita nu numai vizualizarea, ci de asemenea, editarea unei foi de calcul prin intermediul lui. Cu Mobile Live radio, canalele de televiziune ar putea deveni o realitate pentru telefoanele low-cost. Utilizatorul de servicii de tip cloud,  ar putea fi capabil de a capta imagini sau filme cu telefonul mobil si sa poata sa le trimita pe site-uri ca YouTube sau Flickr simultan. Imaginati-va un scenariu: Ati pecat intr-o delegatie si  sunteti posesorul unui echipament DTH si ati uitat sa setati echipamentul dumneavoastra DTH (Direct to Home) pentru a inregistra emisiunea TV preferata.Cum aveti acces la serviciile furnizorului TV, bazate pe ,,cloud" , puteti seta echipamentul de acasa pentru a inregistra emisiunea dorita, de la distanta.
Intr-un cuvant, as spune ca o multitudine de servicii vor fi disponibile la varfurile degetelor noastre, fara sa le pese de capacitatea de memorare ale telefoanelor noastre mobile. Cu astfel de servicii, in perspectiva cloud computing-ul mobil are un viitor sigur. Scenariul mai sus mentionat arata doar potentialul cloud computing-ului in domeniul mobilitatii.Acesta este doar varful aisbergului. Doar asteptati ca ANS sa lase norul sa aduca ploaia de servicii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu