Text Derulant

4 dec. 2010

Scurta istorie a Internetului

11.Scurta istorie a Internetului
 

Istoria Internetului e relativ scurta, fiind un produs relativ recent. Ea este strans legata de aparitia calculatorului.In continuare voi prezenta o scurta istorie a internetului:

29 octombrie 1969: Primele semne ale erei Internetului

Cine a inventat Internetul ramane in continuare un subiect de dezbatere. Totusi, un pas important a fost realizat in 1969 atunci cand cercetatorii americani au folosit liniile de telefon pentru a conecta doua computere, unul in Los Angeles si altul in San Francisco. Experimentul a fost o reusita.

Noiembrie 1972: Este trimis primul e-mail

La fel ca si Internetul, originea e-mailului ramane in continuare necunoscuta. Primul mesaj a fost trimis de Ray Tomlinson, un programator american. Nu-si aminteste data exacta, insa se presupune ca s-a intamplat undeva la finele lui 1972. Detaliile precise ale mesajului au fost pierdute. Tomilson a declarat ca pana in anii ‘90 nimeni nu a fost interesat de originile acestui tip de mesaj.

13 noiembrie 1990: Tim Bernes-Lee scrie prima pagina Web

Tim Berners Lee a fost primul omul om care a reusit sa scrie o pagina Web. Acum folosit drept sinonim pentru Internet, web a fost initial un sistem creat pentru a depozita informatii, ulterior vizionate si transferate in infrastructura internetului. Berners si colegii sau de la organizatia europeana pentru cercetari nucleare au creat Enquire, un sistem de management al informatiei.

14 martie 1993: Mosaic deschide internetul

Mosaic a fost un pas important fiind practic primul browser lansat exclusiv in cercurile academice, ulterior dezvaluit intregii lumi. Operand pe versiuni de Windows, Mosaic a introdus conceptele de bookmark si window history, optiuni ce au permis utilizatorului sa navigheze prin pagini deja vizionate. Mosaic a fost transformat in Netscape Navigator care a devenit la randul lui celebrul Internet Explorer.

16 martie 1995: Primul Wiki

Cu o infrastructura solida, procesul de depozitare a informatiei era abia la inceput. In 1995, Ward Cunningham a anuntat ca va lansa o baza de date ce va putea fi editata si accesata de oricine.

Pe 16 martie a trimis un mail unui coleg prin care acesta era invitat sa fie printre primii ‘donatori’ de informatie in ceea ce el a numit WikiWikiWeb. Wiki provine din cuvantul Hawaian ‘rapid’. Sase ani mai tarziu, Wikipedia devenise un site care continea mai mult de 10 milioane de articole.

4 iulie 1996: Apare Hotmail

Pentru multi oameni din afara lumii tehnologice, Hotmail a fost primul indiciu spre Internet. Un serviciu de e-mail gratuit ce a oferit un contact extrem de rapid intre utilizatori. Sabeer Bhatia si Jack Smith, creatorii acestui serviciu, au fost nevoiti sa ascunda ideile de teama capitalistilor care cautau orice cale de a forma un trust cat mai puternic.

18 noiembrie 1997: Primele detalii despre Wi-Fi

Numele de IEEE 802.11 a insemnat primul pas in evolutia internetului: conexiunea wireless, ce avea sa accelereze raspandirea internetului si posibilitatea conectarii universale.

7 septembrie 1998: Este lansat Google

Larry Page si Sergey Brin au fost foarte surprinsi cand au aflat ca google.com era un domeniu valid. Ideea a provenit de la numarul 10 adus la puterea 100. De fapt se gandeau la googol, insa acesta era deja un domeniu cumparat.

In cativa ani Google a devenit principalul motor de cautare pentru milioane de oameni. Google Earth, Google Maps si Google Books au demonstrat ambitiile companiei de a sparge barierele internetului si a utilitatii acestuia.

1 iunie 1999: Shawn Fanning lanseaza Napster

 Internetul a avut un efect asupra intregii lumi si automat asupra fiecarei industrii. Totusi, industria muzicala a fost probabil cea mai grav afectata. Evolutia digitala a inceput atunci cand Shawn Fanning a raspandit un program ce permitea utilizatorilor sa faca schimb de muzica online. Un an mai tarziu mai mult de 25 de milioane de oameni se aflau in posesia lui Napster. Site-ul a fost dat in judecata in incercarea disperata a caselor de discuri de a opri acest fenomen de piraterie. La scurt timp Napster a fost desfiintat.

La aproape un deceniu de la lansarea lui Napster, casele de discuri cauta solutii alternative de a scoate bani. Cea mai promitatoare solutie este telefonia mobila, insa razboiul cu pirateria este departe de a fi incheiat.

15 februarie 2005: este lansat Youtube

O parte din site-urile web 2.0. au fost construite pe baza comunitatilor on-line. YouTube a satisfacut apetitul utilizatorilor pentru materiale video. Televiziunile au fost destul de ostile in ce priveste siteurile video, insa majoritatea companiilor media au incetat sa se planga pe aceasta tema. Acum exista emisiuni realizate special pentru Youtube.

Odata cu aparitia telefoniei mobile internetul a patruns si pe aceasta piata,unde se dezvolta in continuare intr-o mare varietate de aplicatii.

11 iulie 2008: Apple lanseaza iPhone App Store

Prima generatie de iPhone a stabilit noi standarde pentru tehnologia telefoanelor. AppStore a transformat iPhone intr-o platforma flexibila ce creste odata cu  imaginatia utilizatorilor.

iPhone reprezinta varful standardelor din ziua de azi, in care computerele devin din ce in ce mai mici, mai ieftine si mai puternice. iPhone este un obiect de moda, insa in acelasi timp un computer complex. Se estimeaza ca iPhone va inlocui treptat computerele de desktop.

Si lucrurile nu se opresc aici.Internetul, este utilizat intr-o mare varietate de aplicatii si are un mare potential de dezvoltare si implicatii profunde in dezvoltarea umanitatii, cu resurse nebanuite inca.
Ramane ca timpul si cercetarea tehnologica sa-si spuna cuvantul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu