Text Derulant

26 mar. 2011

Ce sa-mi cumpar:Netbook,Notebook,Laptop sau Desktop-PC?



49.Ce sa-mi cumpar:Netbook,Notebook,Laptop sau Desktop-PC?


Ce ar trebui sa-mi cumpar,ce ar fi mai potrivit? Aceasta intrebare si-o pun multi care vor sa achizitioneze un calculator.
Inainte de toate sa presupunem ca avem un buget care ne permite sa putem face alegeri.
Deci ce am putea alege?

A.Netbook
B.Notebook
C.Laptop
D.Desktop PC
Primele trei optiuni se refera la calculatoare portabile si ultraportabile,iar a patra este un calculator fix,care nu poate fi deplasat in sensul ca nu e portabil.
 

 Sa detaliem:
 

A. Netbook-ul - este un mini calculator, conceput pentru utilizarea curenta a "net-ului" (conexiune la Internet curenta). Este preferat pentru dimensiunile si greutatea lui redusa si este folosit cu precadere in spatiile publice cu conexiune la internet gratuita.Netbook-ul este mai mic decat un laptop si e facut pentru lucruri "marunte", adica: browsing pe net, scrisul articolelor de mici dimensiuni, ascultatul muzicii, vazutul filmelor, jocuri care nu cer cine stie ce placa video. Singurul mare plus al unui netbook este bateria, care de regula tine undeva la 5 ore sau mai mult, cel mai mare minus este ca tot de regula, netbookurile nu au unitate optica, adica cd/dvd writer si nu ofera porturi pentru conectarea la o unitate externa.In general netbook-urile sunt folosite la activitati de birou, navigare pe internet, putine aplicatii media.
Netbook-ul e recomandat pentru cei care surfeaza pe net ,asculta muzica ,descarca diverse de pe Internet.In fine, e recomandat celor care folosesc internetul,sunt (un fel de) laptop-uri, care sunt usoare, economice, eficiente energetic si potrivite in special pentru comunicatii wireless si de acces la Internet. ...de unde si denumirea netbook (ca "exceleaza pe web Performance Computing").Cu accent primar dat la navigarea pe web si e-mailuri, netbook-ul ", se bazeaza foarte mult pe internet pentru a avea acces la distanta a aplicatiilor web.
Netbook-urile , in general, au o capacitate mai mica a hard disk-ului , procesor mai lent, si capacitate RAM mai mica. Este un "laptop" de dimensiuni mai mici, mai compact, prevazut cu procesor, RAM, HDD mai slabe decat ce se poate gasi pe notebook-uri. Datorita componentelor mai slabe, gamingul nu este recomandat pe acestea la fel ca si editarea video/audio.Netbookurile, prin dotarea lor mai "precara" la nivel de componente, prin lipsa uzuala a unitatilor optice (ca sa fie un exemplu foarte concret), ofera portabilitate dar la standarde mai reduse. Poti naviga pe Internet dar nu poti sa joci ultima aparitie a anului, de exemplu. Sunt destinate efectiv celor care vor ceva rapid, ieftin si poate chiar si fiabil insa, cum totusi reprezinta un segment destul de nou cred ca trebuiesc acceptate si esecurile unor producatori.Netbook-urile sunt mai mici cu un display in jurul a 10 inch, si cu capacitati tehnice mai reduse. Sunt in special concepute pentru portabilitate( le poti lua peste tot) aplicatii de birou,lucru nepretentios. Grafica sau jocuri performante nu dau randament pe ele.

 

B.Notebook-ul - reprezinta o varietate a laptop-ului, caracterizat prin greutate mai mica. Este mai subtire si mai mic, de unde si aluzia la "carnet de notite". Este o denumire de marca.
La ora actuala este concurat de calculatoarele "tableta", care sunt asemanatoare tehnic, oferind in plus aplicatii ce privilegiaza ecranul tactil, cu care sunt echipate. Astfel, denumirea ar justifica faptul ca produsul respectiv nu poate fi folosit asemenea unui "laptop", adica nu poate fi folosit tinandu-l "pe poala" (cam asta ar fi sensul direct al termenului "lap top").Calculatoarele Notebook  în general, va permit sa atasati, prin cablu, o unitate CD ROM. Aceste unitati sunt cunoscute ca "ultra portabile". Prin urmare, un notebook este un mic laptop ultra, sunt concepute pentru a  permite  lucrul cu calculatorul în timp ce esti în miscare si ofera toata puterea utilizarii calculului mobil.Este folosit atat pentru divertisment, precum si locul de munca.

Un notebook standard are urmatoarele caracteristici:

1. Ultralight, greutatea mica.

2. 4-5 ore de viata a bateriei.

3. Nici o unitate floppy interna.

4. Grafica minimala.

5. Nu are unitate CD/DVD interna .

6.  Ecran TFT de 12 "- 14" .

7. Profil subtire.

8. Modem integrat si conexiune la retea.

9. Cea mai mica  tastatura posibila, care pastreaza functionalitatea.

10.  Consumul de putere redus.  


Diferenta intre Netbook si Notebook este ca ultimul ofera porturi de comunicare, astfel încat o unitate externa poate fi conectata.
Acest tip de calculator de obicei, nu este ieftin si unele modele de top, pot fi foarte costisitoare.Un notebook este folosit mai mult pentru business adica pentru aplicatii office si Internet - de regula fara unitate optica, deoarece la munca in principal conteaza transferul datelor prin usb- si cu o autonomie a bateriei mai ridicata. In principiu notebook'ul este varianta "lite" a laptopului.
Oricum parerea generala este aceea ca notebookurile si laptopurile sunt cam una si aceeasi chestie,desi au caracteristici foarte asemanatoare, exista unele diferente între cele doua.Se crede ca unii folosesc termenul OEM Notebook Laptop, deoarece computerul lor genereaza caldura prea mare pentru a putea fi folosit pe genunchi.
 

 

C. Laptop-ul - un dispozitiv portabil care poate inlocui clasicul PC de birou chiar cu succes in multe cazuri, in general mai scump decat echivalentul PC-ului de birou, care ofera aceleasi performante - greu upgradabil (mult mai scump si mult mai dificil de intervenit spre imposibil in anumite cazuri) - si care ofera o alternativa viabila utilizatorilor care sunt foarte des "pe drumuri".Numele spune totul. Aceasta este o unitate portabila ce însemna  sa fie capabila sa lucreze în timp ce se odihneste pe genunchi. În comparatie cu notebook-urile, se pare ca este destul de mare, are o mai mare putere dar si caracteristici mai bune.Un laptop este proiectat sa stea pe genunchii sau biroul dumneavoastra si va puteti astepta, prin urmare, sa fie destul de mare si dotat cu caracteristici de putere.  

Laptopul standard ar trebui sa aiba cele mai multe, daca nu toate caracteristicile urmatoare:

1. Diplay lat (widescreen) de 14 "- 17".

2. Nvidia GeForce sau ATI Radeon - grafica subsistemului.

3. DVD-ROM sau DVD-RW drive intern.

4. Tastatura mare, bine echipata.

5. Mai mult de 3 ore de viata a bateriei.

6. Upgradabil.

7. Are integrate modem, placa de retea, Bluetooth si capabilitati Wi-Fi.

8. Sistem audio si difuzoare de înalta calitate integrate.

9. Consum redus de energie.

Calculatoarele Laptop  sunt ceva mai mari si un pic mai grele decat notebook-urile, au in componenta lor o unitate optica.  De asemenea, laptop-urile sunt foarte upgradabile si au o baterie de mai mare capacitate.
Este mai performant, cu memorie mai mare, hard mai mare, placa video mai buna, procesor mai bun, samd... e mai bun pentru a-ti inlocui calculatorul normal de acasa. Este de asemenea si mai scump. Laptop -ul face parte din categoria calculatoarelor portabile, oferind utilizatorului sau posibilitati asemanatoare ordinatorului de birou (fix), dar in format deplasabil.
 Laptop-urile (mai nou netbook-urile) sunt facute pentru a fi utilizate oricand/oriunde, chiar si tinute in mana, in timp ce notebook-urile sunt calculatoare  ce ar trebui pornite numai cand sunt asezate pe o masa, preferabil intr-un "docking station",deoarece degaja mai multa caldura, mai ales in partea inferioara.
Supraincalzirea nu este benefica componentelor unui laptop sau notebook.
- Dupa cum probabil cunoasteti, odata cu cresterea performantei componentelor unui laptop creste si temperatura degajata de acesta.
- Daca temperatura raportata de placa de baza este foarte mare atunci sistemul devine instabil, mai ales in lunile de vara.
- O suprasolicitare a procesorului duce la o incalzire excesiva si oprirea inexplicabila.
Indiferent pentru ce optezi Notebook sau Laptop, nu e bine sa il tii "acasa in pat" ! Foloseste o placa pe care sa il asezi si care sa asigure o ventilatie corecta, fara sa astupe fantele ventilatoarelor ! Riscul este de a iti "praji" companionul !
Se pare ca un laptop consuma de 5 ori mai putin curent decat un desktop, la aceleasi performante.

 

D.Desktop PC-ul - un calculator care prin proportiile lui se poate plasa pe masa de lucru, culcat sau în picioare de exemplu, de tip PC. În general calculatorul de tip desktop este usor de transportat, dar prea greu pentru a fi si portabil. Unul dintre subtipurile desktop-urilor se numeste "All-in-One" ("totul în unul", totul într-o carcasa"), la care computerul propriu-zis este atat de miniaturizat încat a putut fi integrat în spatele ecranului plat, fara sa mai constituie o unitate (piesa) separata. Modularitatea computerelor de acest tip este însa limitata. În principiu, procesorul si placa grafica sunt componentele care dau sporul de performanta cel mai sesizabil.Un alt avantaj, putin discutabil ce-i drept, este posibilitatea de overclocking. Se pot obtine sporuri de performanta la procesor si placa video de 10-20% chiar si cu sistemul de racire standard.La portabile vom întalni rezolutia de 1366×768 de la o diagonala de 10.1" pana la 16". Nu conteaza ca acum 7-8 ani aveai o rezolutie verticala mai buna pe monitoarele CRT de 17". Ei îti ofera o rezolutie “HD” la marea majoritate a laptop-urilor entry level si mainstream. Cat despre afisarea a doua pagini de text în paralel, aceasta este una din cele mai triste motivatii posibile. Poate ca functioneaza pentru rezolutia 1920×1080, însa nu pentru 1366×768.Ecranul unui desktop este în principiu mai mare decat cel al unui portabil. Cel mai mic monitor de pe piata are la ora actuala o diagonala de 18.5", iar modelele de 24? au ajuns chiar accesibile ca pret. Un laptop cu diagonala de 17? sau 18? este un monstru pe care nimeni nu se va încumeta sa-l care într-o geanta la serviciu. Am avut posibilitatea sa vad si un portabil cu ecran de 15.4" cu rezolutie 1920×1200. Cred ca va puteti închipui ce dimensiune avea pixelul si ce vedere trebuia sa ai pentru a lucra fara sa stai cu nasul lipit de ecran.
Daca nu tinem cont de pret, acest argument al ecranului este la randul sau discutabil. În concluzie, combinatia dintre rezolutia mare si confortul vizual este oferita doar de PC-urile desktop.
Trebuie sa recunoastem ca laptop-ul este un sistem închis. În afara de memoria RAM si harddisk, componentele nu pot fi schimbate de utilizatorul de rand. Sistemul desktop ofera avantajul upgrade-ului si nu trebuie sa fii inginer electronist ca sa schimbi un procesor sau placa video. Daca simti ca desktop-ul da semne de oboseala, cumperi un procesor mai performant, mai multa memorie RAM si un HDD în plus. Cand jocurile actuale sunt prea mult pentru placa video curenta, o vinzi si îti iei una mai buna. Daca ajungi sa fii nemultumit de performantele laptopului, lucrurile nu sunt chiar roz. Trebuie sa-ti cumperi altul.Componentele pentru portabile sunt mai scumpe deoarece trebuie sa fie semnificativ mai mici si mai eficiente din punct de vedere al consumului.
Marii producatori de computere, printre care HP, Acer (Gateway), Sony sau Medion, au lansat recent computere de birou si laptopuri cu ecran tactil, propunand un nou trend in domeniu, sperand ca pot replica succesul enorm al ecranului tactil pe telefonul mobil, unde vanzarile au explodat. Desktopul cu ecran tactil a fost lansat de Microsoft, in ca­drul proiectului Surface. Hewlett-Packard a lansat primul computer desktop cu ecran tactil, Touch­Smart, in 2008. Specialistii companiei americane spun ca tehnologia TouchScreen va fi adoptata de majoritatea utilizatorilor de computere in viitorul apropiat, dar deocamdata mai sunt multe probleme de rezolvat. Tastatura virtuala si erorile din software raman cele mai mari probleme ale computerului cu ecran tactil.
Cel putin pe parte de gaming (ca sa dau un exemplu), oricat de bine dotate ar fi unele laptopuri la aceasta ora, trecand peste pretul mult mai mare al unui laptop comparat cu un desktop de ultima generatie, nimic nu iti ofera aceeasi senzatie ca atunci cand stai cufundat pe un fotoliu, cu castile in urechi si cu ochii intr-un monitor mare jucand, de exemplu, W.O.W.
Un desktop, este destinat celor care stau la birou/acasa , este recomandat atunci cand trebuie un server (nu o sa vedeti laptopuri care sa indeplineasca rol de server decat in conditii exceptionale si atunci performantele vor fi destul de reduse) si asa mai departe.De asemenea se stie ca orice calculator are "traiul" sau. Dupa cativa ani, de regula, devine "depasit" si un upgrade devine din ce in ce mai necesar.In cazul unui desktop, un upgrade se face foarte rapid.

-Care e diferenta dintre un Laptop si un Notebook/Netbook?

In prezent nu mai exista vreo diferenta reala intre cele doua.Un notebook este un pic mai portabil decat un laptop.
 Laptop-urile sunt cele care au unitate optica incorporata si notebook-urile au doar atasata (asta ca diferenta majora).Principala diferenta este marimea si greutatea. Spre deosebire de desktop-ul la care are dreptul toata familia ta, laptopul are un caracter mai intim. La fel ca telefonul mobil, laptopul poate fi considerat un atribuit personal la care indivizii indiscreti nu trebuie sa aiba acces.
Performanta, acest avantaj este în principiu legat de raportul pret/performanta. Din punct de vedere al performantei brute, cel mai puternic laptop nu se apropie de un desktop de top.
Teoretic intre notebook-uri si laptop-uri nu exista diferente majore,insa exista intre netbook-uri si laptop-uri. Ele sunt foarte practice, si mai accesibile ca pret decat laptop-urile, insa inainte sa cumperi unul, trebuie sa ai in vedere pentru ce vrei sa il utilizezi.

Dupa cum puteti vedea din informatiile de mai sus, exista multe asemanari, precum si diferente care sunt între un notebook si laptop. Veti vedea ca notebook-ul este exact opusul de la laptop. Notebook-urile ofera o putere rezonabila si portabilitate extrema. Laptop-urile sunt proiectate pentru a fi capabile de a înlocui un întreg desktop PC, daca este necesar, oferind în acelasi timp performanta de tip desktop într-o platforma mobila. Netbook-ul este o varianta mai mica de laptop.Cazul în care într-adevar straluceste un netbook, este greutatea redusa (si un ecran mic), ele sunt apte într-adevar pentru definitia de portabilitate. Un alt lucru bun este ca greutatea lor este la aproape jumatate din greutatea notebook-urilor.


In concluzie, ce sa alegem?

Înainte de achizitionarea unui calculator, utilizatorul trebuie sa decida ce asteptari are de la el. Asadar, in functie de nevoi, fiecare ar trebui sa stie ce isi doreste.Daca este ceva care sa zapaceasca un potential cumparator, acesta il reprezinta clasificarile.Omul cand vrea sa cumpere ceva nu are timp sa stea sa ii prezinti 100 de categorii posibile, vinzatorul sa spuna simplu :"Cred ca asta ar fi cel mai recomandat pentru dumneavoastra pentru ca... ".
Cu resurse financiare nelimitate se poate cumpara atat portabilitate, cat si performanta de top. Din pacate, prea putini dispun de ele. O analiza a atenta a avantajelor mentionate mai sus, va poate ajuta sa luati decizia potrivita.

-Daca navigati pe internet mai des si lucrati cu un numar redus de documente, netbook-ul este cea mai buna alegere.
-Daca vrei portabilitate foarte mare,notebookul este perfect pt ca ii tine mult timp bateria dar performantele lui nu sunt foarte ridicate,puteti sa jucati jocuri nu prea sofisticate sau sa vizionati filme.
-Daca vrei portabilitate medie dar si performanta,laptop-ul e cel mai bun.Un laptop este foarte recomandat celor care sunt mai tot timpul in deplasari, celor "mobili", care sa aibe performante cat de cat apropiate de un desktop.
-Daca nu vrei portabilitate ci performanta in sensul ca sa poata fi folosit mult timp fara a fi inchis,pentru treburi"serioase" gen editare grafica/video,conversie,diverse activitati care presupun consum de putere si resurse - desktop PC-ul e alegerea.

Nu uitati, ca pe langa mobilitate in alegerea unui PC portabil, mai conteaza si producatorul, care este extrem de important. Daca vrei ceva bun, arunca un ochi pe produsele Lenovo (IBM), Dell, Asus.  Apoi mai conteaza si tipul ecranului, procesorul, cantitatea de memorie instalata si capacitatea hdd-ului , daca este sau nu  cu soft preinstalat, si nu in ultimul rand, poate cel mai important lucru ramane autonomia.


Daca aveti si alte pareri sau opinii puteti posta mai jos un comentariu





3 comentarii:

  1. Ziua buna....
    La o singura chestie vreau sa fac paranteza aici :D "Daca nu vrei portabilitate ci performanta in sensul ca sa poata fi folosit mult timp fara a fi inchis,pentru treburi"serioase" gen editare grafica/video,conversie,diverse activitati care presupun consum de putere si resurse - desktop PC-ul e alegerea." eu nu sunt de aceasi parere :D am un laptop i7 care e la fel de bun ca oricare desktop pc.... e dat pe AUTO OVERCLOKING si scoate 28-30 GHZ procesoru ,care e :)) enorm sincer si cica ar putea chiar si 35ghz la viteza de 4k da nu lasa la atata ca pusca (2.4 e standard si 3.5-3.7 pe overclock) asa a venit din fabrica (asus g75v rog laptop i7ultimate) si sincer nici nu e asa scump 6000 ron 1.5k euro.

    asa si placa video nvidia geforce gtx 670 mx care cica e la fel de tare ca si varianta de desktop 670 m . -3gb memorie si 700mhz.

    monitor 19inch tast iluminata tot ce vrei

    aceasta conf o iei pe desktop cu macar 7000 lei in 2013 cu tot cu monitor led ca si la laptopu asta.

    consum desktop - 1mie vati
    consum laptop - 20 vati cel mult =)))))
    asta e ceva ,consumu mare inseamna bani la curent

    laptopu e portabil si are aceasi putere ca si desktopu

    e mai bun un latop decat desktop

    :D am precizat ca are 2 radiatoare enorma in spate cu 2 ventilatoare? :D si hdmi si 3dtv cu ochealri 3d au venit tot in pretu de 6k lei


    pa

    RăspundețiȘtergere
  2. am zis si ca are SUBWOOFER de 4inch? :))

    RăspundețiȘtergere