45.Windows 8 - Va fi o versiune inovatoare?
In cadrul celui mai mare targ tehnologic din lume, CES 2011- Consumer Electronics Show - un targ international anual dedicat celor mai noi tehnologii, ce a avut loc intre 4 si 9 ianuarie 2011 la Las Vegas, Steve Ballmer - CEO Microsoft a tinut o conferinta.
Steve Ballmer, a lasat sa se intrevada cateva detalii despre urmatorul sistem de operare Windows (zis si Windows 8 deoarece nimeni nu stie cum se va numi in final), pe care compania il va lansa in acest an. In cadrul conferintei, directorul Microsoft a facut o prezentare cu ultimele realizari ale Microsoft, in care a lasat sa se vada si o interfata timpurie a urmatorului sistem de operare, care a fost descris chiar de Microsoft cu ceva vreme in urma, drept "un pariu riscant" pentru companie. Noile informatii despre Windows 8 încep să arunce un pic de lumină peste ceea ce se conturează a fi un sistem de operare inovator, ajutat de o interfaţă cu utilizatorul complet reproiectată, prin care se va departaja în mod clar de versiunile Windows anterioare.
In filmuletul de mai jos puteti urmari conferinta Microsoft de la CES 2011.
Mai tot ce circula pe internet sunt doar pareri si zvonuri. Precum ne-a obisnuit, Microsoft a refuzat să comenteze aceste informaţii, pe care le-a calificat doar ca ''simple zvonuri şi speculaţii", lasand sa planeze in continuare misterul legat de unele amanunte ale urmatoarei versiuni de Windows, interesul fata de acesta fiind in continuare crescut.
Totusi se merita sa amintim cateva idei care probabil ca vor fi luate în considerare de Microsoft. Ce se presupune ca va fi nou în acest nou sistem de operare, care se pare ca va avea incluse noi inovatii software? Inca nu stim sigur.
Zvonurile care circula zic ca:
- Sistemul va fi compatibil cu toate procesoarele moderne(potrivit digitaltrends.com.)
- Windows 8 va lucra pe 64 si128 biti,aceasta daca implementarea va fi finalizata în timpul ramas.
-Va fi schimbat aspectul pentru ca Microsoft sa introduca în Windows 8 puternica tehnologie VMS care va permite rularea simultana a mai multor sisteme de operare (precum XP, Vista, Win7 si Win8).
- Windows 8 va veni cu o nouă interfaţă 3D şi cerinţe hardware pe măsură, care promite să ofere utilizatorilor o experienţă total diferită faţă de sistemele de operare actuale, implementand un concept de interfaţă care va exploata pe deplin potenţialul PC-urilor moderne, punand accent pe facilităţile de accelerare hardware, în mod special.
În Windows 8 vom avea la dispoziţie două tipuri de interfaţă, selectate în funcţie de configuraţia hardware a calculatorului.Va contine doua versiuni distincte ale interfetei cu utilizatorul, dintre care una adaptata pentru configuratii hardware de top si una pentru platforme mai limitate, cum sunt netbook-urile.
Interfaţa primară, cunoscută deocamdată sub numele de cod Wind, reprezintă o versiune evoluată a interfeţei Peek, din Windows 7.
Wind este o interfaţă 3D ce va fi disponibilă numai pe Windows 8 în versiunea pe 64biţi şi funcţională doar pe sistemele PC înzestrate cu placă video dedicată şi sisteme notebook high-end, avand nevoie de cel puţin 170MB memorie video dedicată şi suport pentru accelerare hardware pentru a funcţiona.
Interfaţa secundară este una strict 2D, adresată calculatoarelor mai puţin performante. Aceasta va fi singura interfaţă disponibilă pentru versiunea pe 32bit de Windows 8.
Noua interfaţă Wind, în versiune 3D şi 2D, va fi una dinamică şi foarte adaptabilă în funcţie de cerinţele şi obiceiurile utilizatorilor. Vom putea crea scurtături pentru finalizarea mai rapidă a operaţiunilor cele mai comune, iar interfaţa se va adapta în funcţie de activităţile zilnice şi obiceiurile proprii de folosire a calculatorului. Pană şi clasicele icon-uri vor fi înlocuite de versiuni inteligente, care se pot adapta în funcţie de nevoile utilizatorului. In legatura cu interfata grafica a Windows 8, desi nu au fost facute inca publice imagini cu acestea, cateva zvonuri au reusit sa scape. Si nu ma refer la interfata Wind 3D, ci la un nou tip de interfata pentru aplicatii: Jupiter. Jupiter are rolul de a imbunatati interfata grafica, caligrafia si metodele de interactionare intre om-calculator precum si aducerea de noi capabilitati media. Jupiter pentru Windows 8 se va folosi de elemente din Windows Phone 7 si Zune HD (Metro UI).
Prin Jupiter, Microsoft contribuie si mai mult la unificarea experientei de pe desktop, pe device-uri portabile (tablete, netbook-uri) si mai departe pe smartphone-uri. Interfata va putea fi aleasa atunci cand aplicatia ce o are disponibila, este aleasa si este destinata cel mai probabil tabletelor.Tot in aceasta idee de unificare putem sa ne gandim si la un AppStore cross-platform, lucru la care Apple s-a gandit deja.
Faptul că viitoarea versiune de Windows va avea nevoie de un GPU dedicat pentru performanţe optime, nu ar mai trebui să surprindă pe nimeni, dat fiind preţurile tot mai mici la care poate fi achiziţionată o placă video. Posesorii sistemelor cu grafică integrată, fie în chipset sau direct în capsula procesorului, ar putea fi dezamăgiţi de această nouă cerinţă, ce împinge către un nou val de upgrade-uri şi calculatoarele de generaţie mai recentă, proiectate iniţial pentru interfaţa 2D ca Windows 7 şi Vista.
- Va fi implementat conceptul VMS(Virtual Machine Software), care poate fi explicat pe scurt ca fiind un computer înauntrul unui alt computer.
- Potrivit unor informatii vehiculate tot mai des, Windows 8 ca si urmatoarele generatii de sisteme de operare pentru PC vor include si Windows App Store, similar programului Apple pentru telefoanele iPhone, playerele iPad sau laptopurile Mac. Aceasta optiune ar urma sa dea posibilitatea utilizatorului sa acceseze diferite aplicatii si softuri dintr-o baza de date a Microsoft, un magazin virtual online. Magazinul de aplicatii Microsoft urmeaza sa contina in principiu aplicatii bazate pe Silverlight ; in format .appx.
-Noul sistem de operare va citi majoritatea formatelor video, cele de înalta definitie si chiar 3D, Microsoft vrea sa implementeze în sistemul sau de operare si programe destinate Web TV-ului.
- Viitorul sistem de operare de la Microsoft, momentan intitulat Windows 8, va functiona atat pe sisteme PC cat si pe sisteme embedded ( cu procesoare de tip ARM, folosite la telefoane mobile – iPhone fiind unul dintre ele, Motorola V8 fiind al doilea).
- Windows 8,se pare ca va fi disponibil pentru trei tipuri de dispozitive.Acestea ar fi: desktop, laptop si tableta.
Dat fiind interesul acordat de Microsoft pentru piata tabletelor, am putea vedea o editie de Windows 8 pentru tablete ARM chiar înaintea versiunii finale pentru desktop. Strategia companiei pentru piata tabletelor este orientata spre competitivitate, drept urmare eforturile sunt concentrate pentru finalizarea acestei platforme într-un timp cat mai scurt. De altfel, Dell si-a programat lansarea primelor tablete cu Windows 8 pentru dispozitive ARM la începutul anului viitor.
- Windows 8 va aduce noile tehnologii USB 3.0 si Bluetooth 3.0 care ofera o viteza de copiere si citire mult mai mare decat versiunea 2.0 disponibila în Windows 7, Vista si XP.
-Sistemul de operare va integra acum si drivere webcam cu ajutorul carora va veti putea loga pe contul de user cu doar simpla detectie a fetei, astfel nu veti mai avea nevoie de parole pentru user.
Alte elemente importante sau imbunatatiri cu care va veni windows 8,vor fi urmatoarele:
- Backup
- Timpi mai rapizi de boot, va porni mult mai rapid. Primele informatii despre urmatoarea versiune Windows ne dezvaluie un sistem de operare “instant-on”, care porneste aproape instantaneu. Prezentarea Microsoft spune ca marele avantaj al smartphone-urilor si al tabletelor este acela ca sunt mereu gata sa fie folosite. Laptopurile sunt si ele destul de rapide, dar tot nu se compara cu gadget-urile mobile, asa ca Microsoft vrea ca Windows 8 sa porneasca mult mai repede."PC-urile care vor avea instalat sistemul de operare Windows 8 vor porni foarte rapid, aproape instantaneu in unele cazuri si vor rula fara delay-uri lungi sau neasteptate".Se pare ca cei de la Windows au lucrat atat de mult pe partea de rapiditate, incat au implementat senzori de miscare, pentru ca atunci cand utilizatorul se apropie de calculator, acesta sa porneasca automat.
- Optimizarea consumului de energie. Windows 8 va permite o viaţă a bateriei mai mare, noi factori de formă şi hardware.
- Senzor de proximitate si recunoastere faciala - Pc-ul porneste automat, simtindu-ti prezenta cu ajutorul senzorilor, în locul tastarii parolei, logarea se va face prin intermediul recunoasterii faciale - printr-o camera web conectata la PC, ceea ce inseamna ca un computer va sti cine il foloseste, scrie Business Insider.O veste foarte buna pentru cei care au obiceiul sa isi uite parolele.
- Sistemul va functiona pe procesoare ARM bazate pe sisteme NVIDIA, Qualcomm si Texas Instruments, vorbim despre aceleasi procesoare pe care le gasim in tabletele Apple sau in cele ale producatorului Samsung. Microsoft a lansat un comunicat de presă cu privire la sprijinul ARM. Comunicatul de presă în esenţă afirmă că Windows 8 va sprijini într-adevăr System on Chip (SoC) pe arhitecturi x86 şi arhitectura ARM. Este una din primele informaţii oficiale despre Windows 8, chiar dacă sistemul de operare nu este în mod specific menţionat în comunicatul de presă. "Intrăm într-o nouă eră de calcul în cazul în care conţinutul HD şi interfeţele 3-D de utilizator sunt frecvente. De la jocuri high-end şi crearea de conţinut pentru redare video si navigarea pe Web. Împreună, AMD si Microsoft vor permite crearea acestor experienţe vii de înaltă rezoluţie pe PC-urile bazate pe arhitectura x86, variind de la desktop-uri ultrasubtiri multidisplay-uri la notebook-uri, netbook-uri si tablete, şi aşteptăm cu nerăbdare un nou val de inovaţii care va fi făcut posibil de Windows şi AMD Fusion, cum va fi unitatea auxiliară de alimentare. Windows şi AMD Fusion APU vor aduce la viaţă experienţele Internet restante, ca redarea video HD şi de conţinut 3-D, accelerarea de aplicatii populare de productivitate. "
- Microsoft va implementa integrarea conceptului ,,cloud-computing" adanc în sistemul de operare Windows 8, pentru a realiza viziunea sa de "trei ecrane şi un nor". Un zvon spune că Microsoft va crea o interfaţă cu dublă utilizare pentru Windows 8. De asemenea, o interfaţă de utilizator de bază numita "Mosh" va fi, de asemenea, inclusa. Acest lucru nu va fi o interfaţă mainstream noua, cu toate acestea va fi una speciala pentru dispozitive cum ar fi Windows Embedded. De asemenea, pare mai degrabă sa se pastreze obiceiul de la interfaţa Windows 7, pentru ExoPC.
- O caracteristică nouă a Windows 8 este numita Mode Direct Experience care practic însemna, că sistemul de operare ar putea să se încarce moduri diferite, în funcţie de utilizare.Un exemplu concludent ar fi un video DVD inserat în unitate înainte de boot. În loc de boota în sistemul de operare pentru a reda fisierele video de pe DVD, Direct Experience Mode ar încărca rapid un player video direct si de a accelera experienţa utilizatorului.
- Se pare ca va fi implementat un nou brevet ,,FAST BOOTING" ,un dispozitiv specializat care apare ca o varianta a patentului Direct Computing Experience. Brevetul FAST descrie un proces de bootare in care se încarcă un manager de maşină virtuală care va decide modul general sau specific, în care va fi incarcat sistemul de operare.Microsoft nu a confirmat sau negat disponibilitatea acestui modul în Windows 8. El il descrie ca unul dintre modulele ce ar fi disponibile viitoarelor sisteme de operare, care face posibila incarcarea unei partiţii în timp ce alta se execută. Este posibil sa se comute între cele două partiţii, odată ce acestea sunt complet încărcate.
- O optiune interesanta ar putea fi aceea ca la bootare sa se încarce rapid un client de e-mail sau messenger, înainte de a fi incarcat complet sistemul general de operare.
- Display-ul va fi imbunatatit, Windows 8 urmand sa suporte tehnologia 3D si televiziunea wireless.Ne este promis un sistem de operare complet, destinat platformei ARM, care sa poata fi folosit pe tablet PC-uri si smartphone-uri. Ar fi de dorit o unificare a platformelor poate mai usor de realizat, cel putin in perspectiva. Este un pas indraznet, unul prin care se va contopi pe cat posibil un sistem de operare cu aplicatii de tip ,,cloud-based" (cu cerinte scazute pentru sistemul pe care ruleaza), cu unul pregatit sa foloseasca eficient cele mai noi tehnologii de procesare, stocare si memorare. Un astfel de pas ar face ca Windows 8 sa fie un sistem extrem de eficient pe sistemele performante si extrem de fiabil pe sisteme portabile. Windows 8 va rula pe arhitecturi ARM, dedicate pana acum doar terminalelor mobile si utilizate doar impreuna cu versiuni Windows Embedded sau mai noi, ca Windows Phone 7.
- Windows 8 va fi însotit de un nou sistem de fisiere. Odata cu Vista, ar fi trebuit sa îsi intre în rol un sistem de fisiere numit WinFS. Acesta ar fi trebuit sa ajute sistemul de operare în gestionarea fisierelor pe baza metatag-urilor. Au trecut mai bine de doi ani de cand a fost lansat Vista, iar despre sistemul de fisiere WinFS nu s-a mai auzit nimic. Poate el este cel care va fi gata odata cu Windows 8.
- Windows 8 va veni cu o conectivitate imbunatatita, va suporta interfata touch si tehnologie 3D.
Cand va fi disponibil?
In 2011 ar fi posibil sa apara prima varianta a windowsului 8 , creat special pentru noile tabletele PC. Wzor.net sustine ca Windows 8 ar fi fost programat pentru finele lui 2012 sau inceputul lui 2013, iar versiunea Server se va numi Windows Server 2012. Mai mult, site-ul mai sustine ca Microsoft pregateste doua versiuni beta pentru Windows 8, dintre care cel putin una va fi publica si ca la 3 luni de la lansarea versiunii Release Candidate.
Windows 8 va fi compilat si lansat în versiunea finala, fara a se da însa date calendaristice.Wzor.net mai spune ca daca informatiile sunt macar partial corecte, primele versiuni Windows 8 ar putea scapa neoficial pe Internet aproape de lansarea Beta 1. Aceste informatii provin de la sursele site-ului wzor.net, care le-a publicat recent, dar înca nu sunt verificate.
In schimb Steve Ballmer - CEO Microsoft,a declarat ca data de lansare va fi in cursul anului 2011.Microsoft este pe cale sa finalizeze o noua etapa în dezvoltarea sistemului de operare Windows 8, ajungand tot mai aproape de o prima versiune Windows 8 beta, ce ar urma sa fie oferita pentru testare unui public mai larg. Etapa construirii lui Milestone1, a fost finalizata la începutul lunii August 2010. Stadiul construirii lui Milestone2 a inceput in Decembrie 2010. În prezent Microsoft se afla la Milestone 2 si are deja are create mai multe build-uri timpurii de Windows 8, cu nume de cod escrow. Stadiul escrow reprezinta un progres semnificativ catre Windows 8 beta si anunta finalizarea iminenta a etapei Milestone 2, cu un build final asteptat în urmatoarele saptamani.Milestone 3 este urmatoarea etapa, estimata sa dureze pana la începutul lunii iunie 2011. Daca ritmul actual de dezvoltare ramane constant, prima versiune beta de Windows 8 ar putea sosi în aceasta vara.Vom vedea un Windows 8 beta în vara lui 2011? Ramane sa vedem. Pana atunci nu putem decat sa dam crezare sau nu zvonurilor, lansate pana acum.
Deocamdata nu avem decat trei capturi de ecran din procesul de instalarea a actualizării Windows 8, care s-au scurs mai devreme. Nu e nimic spectaculos, inca.
Daca unele din inovatiile care se puteau adauga in Windows 7,s-ar fi implementat, acesta ar fi trebuit poate sa arate cam asa:
Windows 8 ar putea arata cam asa:
Va rog sa lasati parerile si comentariile voastre mai jos.