Text Derulant

27 nov. 2010

Ce este Cibernetica?

3.Ce este Cibernetica?


Cibernetica dupa Wikipedia, enciclopedia libera, este definita ca : "Teoria controlului prin retroactiune. Termenul s-a raspandit mai ales in legatura cu sistemele digitale, dar domeniul este mult mai larg: cibernetica se ocupa de modul in care un sistem (digital, mecanic, biologic) prelucreaza informatiile si reactioneaza la acestea; tot cibernetica se intereseaza de modul in care sistemele se modifica sau permit modificari pentru a-si optimiza actiunile.
Cibernetica este diciplina care studiaza comunicatiile si controlul intre diferitele subsisteme constituind un organism viu sau o masina construita de om.
O alta definitie, cu un continut filozofic mai profund, a fost sugerata in 1958 de Louis Couffignal, unul dintre pionierii ciberneticii din anii 1930, care considera cibernetica drept "arta de a realiza eficienta actiunii”. Cibernetica se ocupa cu studiul sistemelor. Feedback-ul este principala sa componenta.
Cuvantul cibernetica a fost creat de Norbert Wiener in 1948 si are la origine termenul grec  kybernetes (carmaci, carma). Se pare ca Wiener nu stia ca exact acelasi cuvant fusese folosit initial in franceza de catre fizicianul Andre-Marie Ampere (cybernétique
) cu sensul de "arta a guvernarii”. In limba greaca prima utilizare a termenului apare in Legile lui Platon, cu sensul de guvernare a poporului. De fapt si a guverna are acelasi etimon grec, ajuns la noi prin intermediul latinescului gubernare (a conduce)."

2 comentarii:

  1. explicat bine, in cuvinte pe intelesul tuturor

    RăspundețiȘtergere
  2. Adobe Premiere Pro Crack is the most widely used software for video editing on Mac OS or Windows computers. Premiere Pro is used to edit videos, commercials and other movies, television and online videos.
    PhpStorm Crack License Key
    Adobe XD CC Crack Key
    Daemon Tools Pro Crack

    RăspundețiȘtergere