Text Derulant

4 dec. 2010

Calculatorul sau Computerul Personal

In postarea precedenta vorbeam despre masinile de calcul si evolutia lor de-a lungul timpului.Un produs final, intalnit astazi este calculatorul personal.

9. Ce este calculatorul?

Un calculator, numit și computer sau ordinator, este o mașină de prelucrat date și informații conform unei liste de instrucțiuni numită program.
Calculatoarele actuale nu sunt doar mașini de prelucrat informații, ci și dispozitive care facilitează comunicația între doi sau mai mulți utilizatori, de exemplu sub formă de numere, text, imagini, sunet sau video, sau chiar toate deodată (multimedial).Versatilitatea lor a condus la folosirea calculatoarelor cu arhitecturi asemănătoare pentru cele mai diverse activități, de la calculul salarizării personalului unei companii până la controlul roboților industriali sau medicali (calculatoare universale).Calculatoarele de astăzi vin în forme și prezentări diverse.Cel mai familiar este calculatorul personal și varianta sa portabilă (denumită în engleză laptop sau notebook). Însă cea mai răspândită formă este acea a calculatorului integrat (engleză embedded), adică înglobat complet în dispozitivul pe care îl comandă. Multe mașini și aparate, de la avioanele de luptă până la aparatele foto digitale, sunt controlate de calculatoare integrate. Un alt exemplu este calculatorul de bord al automobilelor.
Calculatorul nu e decât cel mai nou dintr-un şir lung de maşini de calculat şi de înregistrat care s-au inventat de-a lungul timpului.Tot ceea ce fac calculatoarele este de a calcula şi înmagazina rezultatele calculelor.Ceea ce fac ele poate că e simplu, dar fac lucrul respectiv în cantităţi impresionante- şi incredibil de bine. Azi, viteza calculatoarelor se măsoară în milioane de operaţii pe secundă. Operaţiile pot să fie simple, dar ele pot fi combinate în foarte multe feluri pentru a rezulta un şir enorm de funcţii utile. Acestea s-au întâmplat aproape în întregime în ultimii 30-40 de ani; aceasta e istoria completă a calculatoarelor comerciale. În anii’60, un calculator comercial ocupa o încăpere mare dotată cu aer condiţionat; era nevoie de o echipă de specialişti ca să lucreze cu el. Consuma o cantitate enormă de energie şi se strica des.
        Calculatoarele de azi sunt, în mod definitoriu, mult mai mici şi mai rapide; ceea ce ocupa pe vremuri o cameră întreagă, acum încape într-o cutie mică. Calculatoarele pot înmagazina mai multă informaţie; ele consumă mai puţină energie şi au devenit mult mai uşor de manevrat.
        Primele calculatoare personale (PC-uri) au fost lansate în 1979, având o viteză cronometrată de vreo 5 MHz.
       O modalitate de a concepe un calculator este să-l vedem ca o ”cutie neagră” care acceptă la un capăt un material („input”), îl prelucrează (Processing)  într-un anume fel, apoi produce rezultate („output”) la celălalt capăt  („Input” => Prelucrare =>”Output”).Computerul personal si internetul este o combinatie indivizibila, e un lucru aproape indispenabil astazi.Daca nu ai un computer si o conexiune la internet,practic nu esti la curent cu cele mai noi informatii, or lumea de astazi e condusa de informatie. Se spune ca "cine controleaza informatia, detine puterea". Un lucru corect si foarte adevarat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu