Text Derulant

20 dec. 2010

Clasificarea sistemelor de operare

23.Clasificarea sistemelor de operare
 
Putem clasifica sistemele de operare după mai multe criterii.Voi incerca  sa fac o succinta  clasificare a sistemelor de operare pentru calculatoare personale.Sistemele de operare pot fi:

A.Dupa tip:
 

monotasking - permit rularea unui singur program la un moment dat; singurul sistem din această clasă care mai este folosit astăzi (dar din ce în ce mai puţin) este DOS,realizeaza doua functii de baza:
-incarcarea si executia programelor
-oferirea de facilitati pentru lucrul cu dispozitivele periferice ale sistemului.
-asigurarea posibilitatii de dialog cu utilizatorul prin intermediul interpretorului de comenzi.
multitasking  - Unix, Windows 9x/NT, OS/2 etc.-care asigura partajarea resurselor între mai multe task-uri (programe) care se executa simultan, la care nucleul sistemului de operare trebuie sa asigure suplimentar partajarea tipului intre programele ce se executa si gestiunea alocarii resurselor sistemului; componenetele principale incluse sunt:
-Supervizorul,care lanseaza, opreste sau suspenda alocarile;
-Planificatorul, care regleaza timpul de executie pentru operatiile in curs de executie;
-Alocatorul de resurse, care evidentiaza resursele libere sau alocate;
-Modulul de gestiune pentru intrari/iesiri, care asigura dialogul cu perifericele.

O altă clasificare se referă la numărul de utilizatori care pot lucra simultan pe un calculator:
 

- sisteme monoutilizator (single-user)
- sisteme multiutilizator (multiuser)

În mod evident, un sistem multiuser este şi multitasking. Cele mai cunoscute sisteme de operare multiuser sunt cele din familia Unix, în timp ce sistemele Windows nu au această facilitate. Trebuie reţinut că a da posibilitatea mai multor utilizatori să lucreze simultan pe acelaşi calculator nu este atât o problema de hardware, cât mai ales una specifică sistemului de operare.

Atributele importante pentru sistemele de operare sunt  următoarele:
- monouser - serviciile SO sunt oferite-la un moment dat doar unui singur utilizator;
- multiuser - serviciile SO sunt accesate simultan de aplicaţii ale mai multor utilizatori;
- monotasking - SO execută -la un moment dat- o singură sarcină (task,proces);
- multitasking - SO execută simultan mai multe programe (task-uri, procese).


B.Dupa popularitate :

 

1.Cel mai răspândit OS este Microsoft Windows. Datorită interfeţei prietenoase dar şi tradiţiei este cel mai popular sistem de operare actual. De-a lungul timpului au existat nenumărate versiuni Windows, fiecare aducând ceva în plus faţă de predecesor.
2.Un alt sistem de operare de tip OS este Mac OS-ul produs de compania Apple. Datorită faptului că rulează pe hardware diferit faţă de Windows, s-a popularizat mai greu, însă în ultima vreme a început să câştige teren.Este sistemul de operare adorat de catre graficieni, MacOS se diferentiaza de Linux si de Windows prin simplitate in utilizare, interfata grafica si modul facil de a lucra cu el. MacOS este o suita de servicii software si Internet care ofera tot ce este necesar pentru a comunica si impartasi informatii cu alti utilizatori. Este partenerul ideal pentru modul de viata digital. Uneltele usor de utilizat ajuta la creeare a albumelor fotografice, calendarelor si propriul site Web, accesarea mesageriei e-mail, agenda si fisierele online de la orice calculator conectat la Internet.
3.Sistemele de operare Unix-like sunt sistemele care se comportă într-o manieră similară unuia Unix, fără necesitatea de a se conforma sau a fi certificat conform unei versiuni a Single UNIX Specification.Au început să se popularizeze în ultimii ani (duplă includerea unor interfeţe grafice atractive). Spre deosebire de sistemele de operare proprietare, o parte din Unix-like OS-uri sunt opensource, nefiind nevoie de o licenţă contra cost pentru a o putea folosi. Astfel, au apărut diferite distribuţii, oricine putând să îşi dezvolte propriul sistem de operare,cum ar fi:Linux, Unix,Novell.
 

Familia WINDOWS - sunt sisteme de operare interactive, multitasking, asigurând şi funcţiile pentru lucrul în reţea de calculatoare; între aceste sisteme de operare, unele sunt specializate pentru un anumit mod de utilizare, de exemplu: Windows NT Server, pentru server de reţea sau Windows NT Workstation pentru staţii de lucru din reţea.

Familia UNIX – sunt sisteme de operare multitasking, multiutilizator. Interfata cu utilizatorul este la baza text, însa toate variantele sunt dotate si cu sistem grafic. Exista pentru mai toate platformele hardware, în functie de producator. Cele mai renumite variante sunt: Linux, SUN Solaris, HP-UX (HP), AIX (IBM), IRIX (SGI), DEC Unix, SCO Unix. Caracteristica principala este ca totul este un tratat ca un fişier (inclusiv procesele rulând sau dispozitivele fizice - de la tastatură până la memoria RAM), programe care să îndeplinească o singură funcţie, dar să fie capabile să comunice între ele, alegerea celei mai simple căi spre realizarea unui obiectiv, folosirea fişierelor text atât pentru configurare cât şi pentu ieşire, separarea kernelului de programele aplicaţie etc. Nucleul sistemelor UNIX este în general scris în limbajul C.
 

Sistemele Unix sunt bazate pe trei concepte :
    * fişierul - totul este un fişier - ele sunt fără tip, şi corespund unei anumite resurse, fie un dispozitiv fizic, o resursă, un mesaj între procese, sau informaţie stocată pe un dispozitiv fizic sau pe o reţea. Sistemul cunoaşte toate informaţiile necesare prelucrării (drepturi pe fişier, proprietar, grup de acces)
    * procesul - procesele (instanţe ale unui program) pot rula în paralel, atât având un mediu propriu de execuţie, cât şi împărţindu-şi accesul la o resursă comună (thread). Sistemule UNIX sunt capabile de a se folosi de memorie virtuală
    * drepturi de acces - fiecare utilizator sau proces poate fi limitat în resursele pe care le poate accesa şi la modul în care resursele sunt accesate.
Istoria UNIX:
• 1969, anul nasterii UNIX-ului
• 1977, anul aparitiei variantelor comerciale de UNIX - autori Kenneth Thompson si Dennis Ritchie.
• System V Release 4 (SVR4)
• Solaris 2.x
• 4.4BSD
• Linux




C.Dupa cele mai utilizate

Cele mai cunoscute si folosite Sisteme de Operare sunt:

 

1. Sistemele de operare Windows  Cea mai cunoscută familie de sisteme de operare este familia Windows dezvoltată de cunoscuta şi mediata companie Microsoft. Datorită interfetei grafice prietenoase, începând cu versiunea Windows 95, până la ultima versiune Windows 7 acesta a câştigat o popularitate destul de mare. Din 1995 până în prezent Microsoft a lansat  sistemele de operare Windows 95, Windows 98,  
Windows NT, Windows Millenium, Windows 2000, Windows XP,Vista si ultimul realizat - Windows 7. Familia Windows a fost promovată printr-o puternică strategie de marketing, reuşind astfel, în ciuda pretului relativ ridicat să câştige un număr mare de utilizatori.
Totuşi familia Windows a avut de suferit la versiunile de până la Windows XP din cauza instabilitătii sistemelor sale de operare, motiv pentru care a pierdut din utilizatori în favoarea altor sisteme de operare. Ca un dezavantaj important, Windows este tinta principală a viruşilor, mai ales în cazul navigării pe Internet.  
Windows a cucerit o foarte mare parte a pieții. Astăzi peste 85 % din calculatoarele de tip Personal Computer (PC-uri cu procesor de la compania Intel, sau compatibil cu Intel, ca de exemplu de la compania AMD) rulează Windows. Cu toate acestea, celelalte sisteme de operare precum Linux, Mac OS, FreeBSD, NetBSD, Solaris, HP-UX etc. au recuperat în ultimii ani o parte a pieței, reducând astfel monopolul aproape total al Microsoft, care în 1999 avea o cotă de piață de peste 95 %. Anumite grupuri, în special Novell, consideră că sistemul de operare Windows nu-i vor determina pe utilizatori să facă un upgrade, ci ei fie or să rămână la versiunea lor veche de Windows 2000 sau Windows XP, fie se vor reorienta total spre Linux. Această tendință de migrare dinspre Windows spre alte platforme software poate fi considerată o reacție atât la securitatea insuficientă a lui Windows, cât și la contradicția între anunțurile companiei Microsoft despre capacitățile mărite ale versiunilor Windows viitoare, și pe de altă parte lipsa factică a acestor îmbunătățiri (momentan ele se limitează la o versiune nouă de NTFS.
New Technology File System - NTFS, este un tip de sistem de fișiere, dezvoltat de Microsoft și folosit ca sistem de fișiere implicit pentru sistemele de operare Windows NT, Windows 2000, Windows 2003 Server, Windows 2008 Server, Windows XP, Windows Vista și cu cel mai nou produs - Windows 7, cu o nouă interfață grafică, o API(Application Programming Interface - interfața pentru programare de aplicații) îmbunătățită și un sistem de management al utilizatorilor întrucâtva modificat.
 

2. Sistemul de operare MacOS -  Mac Operating System este un sistem de operare  produs de firma Apple Inc. pentru computerele sale, care ruleaza pe procesoare PowerMac Gx. Mac OS X este o familie de sisteme de operare cu interfață grafică, proiectate, promovate și vândute de firma Apple, ultima versiune fiind instalată la toate computerele Macintosh livrate în prezent. Spre deosebire de versiunile anterioare, Mac OS X este un sistem de operare multi-user, multitasking, de tip Unix.Lansat în 1984 împreună cu primele calculatoare de tip Macintosh, Mac OS a fost primul sistem de operare cu succes comercial şi bazat pe o interfaţă grafică cu utilizatorul (Graphic User Interface, GUI). Mac OS, sau Macintosh Operating System, reprezintă o serie de sisteme de operare cu interfaţă grafică, proiectată de firma Apple (numele anterior: Apple Computer) pentru gama sa de computere de tip Macintosh.


3. Sistemul de operare LINUX -  Linux este un sistem de operare din familia Unix si este deja folosit masiv ca server de utilizatori variati, incepand cu scoli, firme mici si mijlocii pana la laboratoare de cercetare si banci ce au nevoie de disponibilitate si performanta ridicata. Printre utilizatorii cei mai mari ce au implementat si folosesc sistemul de operare Linux se numara: NASA, Boeing, Amazon, Nokia, Le Figaro, Toyota, Google, Sony, Disney, Reuters, structura guvernului american, canadian, britanic, german si francez. El confera utilizatorului o multitudine de avantaje.
Serviciile principale ce le poate asigura un server standard Linux sunt:
- Nameserver, server web, server e-mail, server FTP;
- Apache, serverul web implicit pe Linux (este folosit de peste 60% din siturile de pe Internet) ce
poate servi, pe langa documente statice, aplicatii web ( catalog de produse on-line, access e-mail, pe web etc. ) si servicii web.
- Firewall si router pentru reteaua interna;
- Servirea tuturor aplicatiilor prin retea catre statii de lucru fara HDD si CD-ROM. Departamentelecu mai multe calculatoare, dar care indeplinesc cam aceleasi functii, pot folosi statii de lucru ieftine fara hard-disk, cu putere de calcul mica si memorie redusa. Ele incarca sistemul de operare si aplicatiile necesare de pe un server dedicat ce are o configuratie puternica.
- Stocarea documentelor si datelor este facuta pe un server central, el putand fi accesat de clienti Linux, Windows si MacIntosh.
- Serverul are un sistem de fisiere jurnalizat pentru asigurarea integritatii maxime a fisierelor in caz de oprire fortata. Deasemenea, pentru redundanta si viteza de acces mai mare, acesta are cel putin doua hard-disk-uri cu continut identic, administrate transparent prin RAID.Copiile de siguranta ale datelor ( backup ) se fac zilnic, automat ( daca este necesar pot fi criptate ).
Saptamanal se pot duplica aceste copii pe CD-uri care sunt stocate in alta parte (banca, acasa, alt sediu ) pentru a preveni pierderea datelor in cazul dezastrelor locale ( incendii, inundatii );
- Server baze de date ( PostgreSQL, MySQL );
- Scanarea cu anti-virus a email-urilor. Pentru utilizatorii de statii de lucru MS Windows, serverul Galuna in versiune standard include scanarea cu anti-virus a email-urilor. Acesta filtreaza email-urile care contin virusi (inclusiv sub forma de arhive de tipul zip si altele), trimitandu-le la o adresa definita de administrator. Baza de date contine peste 30,000 de semnaturi de virusi si este actualizata automat in fiecare zi la ora 00:00. Pana in 2007, aceasta optiune era disponibila doar contra unui cost suplimentar. Includerea in versiunea standard Galuna Server vine ca raspuns in urma atacurilor sporite cu virusi prin email, marind securitatea utilizatorilor de sisteme MS Windows. Impreuna cu utilizarea browsererului Open Source -Firefox Mozilla si cu accesul la Internet prin serverul Galuna, retelele de statii MS Windows beneficiaza de securitate maxima.
-Filtrarea mesajelor email de spam (reclame nesolicitate) se poate face la nivel de server sau desktop. Pentru desktop sunt folositi clientii de e-mail Evolution sau Mozilla Thunderbird. Acestia efectueaza o gama larga de teste heuristice (analiza text, filtre Bayes-iene, liste de blocare DNS si altele) ce elimina peste 90% din spam. Utilizatorii pot imbunatati motorul de filtrare (training) marcand manual mesajele dorite ca fiind spam, ceea ce determina imbunatatirea algoritmilor.
Avand casuta postala lipsita de virusi si spam, angajatii se pot concentra pe sarcinile proprii, avand o productivitate mai mare. Deasemenea, costurile administrative necesare pentru devirusare sunt reduse.


STATISTICI LA SFARSITUL ANULUI 2010

O statistica a popularitatii utilizarii sistemelor de operare realizata in Noiembrie 2010(conform siete-ului Wikipedia la pagina:http://en.wikipedia.org/wiki/Usage_share_operating_systems), ar fi aceasta:
 

a.In Octombrie 2010 media clientilor celor mai utilizate tipuri de sisteme de operare era urmatoarea:

- Windows XP (45.47%)
- Windows 7 (20.77%)
- Windows Vista (16.90%)
- Mac OS X (6.82%)
- Linux (1.43%)
 

b.In Noiembrie 2010 media celor mai utilizate sisteme de operare la desktopuri si  laptopuri (bazate pe utilizarea web) era urmatoarea:
 

-Familia SO Windows: 88.01%
-MacOS: 6.82%
-Linux OS: 1.08%
-Altele: 0.72%
 

c.La servere in Septembrie 2010 ( conform W3Techs) situatia e alta:
 

- Linux:63.7%
- Microsoft Windows: 33.7%
- All Unix: 2.7%
 

d.La supercomputere in Noiembrie 2010 (dupa Top 500):
 

- Linux cu 91.8%,
- IBM AIX cu3,4%,
- Microsoft HPC S 2008 cu 1.0%
 

De aici nu putem decat sa concluzionam ca la sfarsitul anului 2010 familia de sisteme de operare Microsoft Windows este cea mai utilizata( cu versiunea Windows XP), la utilizatorii obisnuiti si aplicatii uzuale, pentru aplicatii serioase gen servere si supercomputere cel mai bine sta Linux.

Un comentariu: