Text Derulant

20 dec. 2010

Ce este Sistemul de Operare?

22.Ce este Sistemul de Operare?

Deoarece calculatorul este format dintr-un număr mare de circuite, în general complexe şi foarte diferite între ele, este necesar să existe un control unic asupra tuturor acestora, pentru a le face să conlucreze în modul dorit de utilizator.
Din punct de vedere hardware, toate componentele calculatorului sunt controlate de către procesor. La rândul său, procesorul realizează acţiunile specificate prin programele pe care le execută. Dar, tocmai datorită structurii extrem de complicate a unui calculator, sarcina gestionării tuturor componentelor sale nu poate fi lăsată în seama programelor de aplicaţii. Pe de o parte, programatorul ar trebui să se concentreze mai mult asupra acestei gestiuni şi mai puţin asupra problemei propriu-zise pe care îşi propune s-o rezolve. Pe de altă parte, programele ar deveni astfel mult mai voluminoase şi, implicit, mai expuse la apariţia erorilor.
Ca urmare, s-a ajuns la introducerea unui program intermediar între nivelul hardware şi programele de aplicaţii, care să asigure buna funcţionare a sistemului de calcul. Acest program, numit sistem de operare, deţine controlul asupra resurselor calculatorului şi intervine atunci când apar situaţii nedorite sau neprevăzute. Ca o primă consecinţă, deşi reprezintă o componentă software, sistemul de operare este strâns legat de hardware, deoarece se ocupă în principal de gestiunea acestuia.Se desprinde de aici ideea că sistemul de operare nu este un scop în sine, ci un mijloc pentru atingerea altor scopuri.

Un sistem de operare consta intr-un ansamblu de proceduri manuale si module de programe de sistem, care administreaza resursele sistemului de calcul, asigura utilizarea eficienta in comun a acestor resurse si ofera utilizatorului o interfata cat mai comoda pentru utilizarea sistemului de calcul.Sistemul de operare este un program care acţionează ca o interfaţă între utilizatorul unui sistem de calcul, componenta hardware a unui sistem si utilizator sau programele de aplicatie.Menirea sistemului de operare este de a crea un mediu în care utilizatorul să poată executa programe cu mai multă usurinţă, iar pe de altă parte, de a asigura utilizarea eficientă a hardware-ului.Importanţa sistemului de operare poate fi privită şi altfel: fără existenţa unui sistem de operare un calculator personal este inutilizabil. Dacă sistemul de operare nu este prezent în memoria calculatorului, acesta va afişa un mesaj cum că nu a găsit nici un sistem de operare, şi totul se va opri în acest loc.

Orice sistem de calcul electronic nu poate sa asigure prelucrarea automata fara existenta unui sistem de operare. Sistemul de operare este partea  software de baza care asigura gestiunea tuturor resurselor unui sistem de calcul. Evolutia starilor unui sistem de calcul se face pe baza execuţiei unui program aflat în memoria internă a calculatorului. Un program este o succesiune de instructiuni care materializeaza un algoritm si care converg catre solutia problemei ce se cere rezolvata. Lansarea în executia a oricarui program este făcută de catre sistemul de operare. Dupa lansare, sistemul de operare preda controlul programului utilizator. La sfârsitul executiei programul reda obligatoriu controlul sistemului de operare. Sistemul de operare este si el o colectie de programe (rutine si subrutine) care asigura functionarea eficienta a sistemului de calcul. O secvenţă de instrucţiuni posedă controlul atâta timp cât microprocesorul execută instrucţiuni din secvenţa respectivă.
Toate sistemele de operare contin o interfata cu utilizatorul, ce reprezinta modalitatea prin care utilizatorul introduce comenzi sau lanseaza aplicatii. Partea exterioara (shell) a sistemului de operare este cea care preia comenzile de la utilizator, si le transfera catre nucleul (kernel) sistemului de operare, care aloca în acel moment un loc în lantul de executie al sarcinilor din sistem. În functie de sistemul de operare, interfata cu utilizatorul poate fi bazata pe grafica sau poate fi numai în mod text. Daca nucleul permite accesul la resursele sistemului aparent simultan (prin tehnici de time-sharing) pentru mai multi utilizatori, atunci sistemul de operare se numeste multitasking. Sistemul de operare, în aceste caz, comuta sarcinile (task-urile) care trebuie executate pe procesor, îndeajuns de repede pentru a crea senzatia de simultaneitate a executiei. În caz contrar, pe sistemele monotasking, nici un alt proces nu poate fi lansat pâna la terminarea celui aflat în curs de executie.

Exista trei categorii importante de programe:
 

A. Programe de aplicatie care asigura rezolvarea unor probleme specifice si care se numesc si programe utilizator; aceste programe asigura efectuarea calculelor si prelucrarea datelor în concordanta cu algoritmii de rezolvare a problemelor practice. Ele fac parte din software-ul aplicativ.
 

B. Programe de sistem care au rolul de a coordona întreaga activitate a sistemului de calcul, asigurând comanda electronica a tuturor circuitelor hardware care compun sistemul. Ele constituie software-ul de baza si sunt elementele care “dau viata” unui sistem de calcul. Totalitatea acestor programe alcatuiesc sistemul de operare al calculatorului. Fara sistem de operare calculatorul nu este decât un “instrument mort”, inutilizabil. Sistemul de operare este proiectat sa faciliteze utilizarea eficienta a calculatorului si sa asigure dezvoltarea si executia programelor de aplicatie.
 

C. Programe utilitare care au rolul de a asigura servicii rapide de exploatare si gestiune a unor resurse fizice ale calculatorului. Ele se situeaza undeva între programele de aplicatie si cele de sistem. Pe măsură ce aceste programe se dovedesc a fi extrem de utile, ele pot fi introduse în software-ul de bază.
Sistemul de operare este scris pentru un anumit tip de calculator, prin urmare ele nu pot fi folosite pe orice sistem, ci numai pe platforma hardware pentru care a fost proiectat.

Orice sistem de operare este constituit dintr-o colectie integrata si unitara de programe de sistem care ofera utilizatorului toate facilitatile de dezvoltare a programelor de aplicatie, precum si facilitati de folosire eficienta a întregului arsenal hardware a calculatorului. Sistemul de operare este interfata dintre hardware-ul calculatorului si utilizator sau programele de aplicaţie. În concluzie, sistemul de operare este primul software cu care interacţionaţi atunci când începeţi lucrul la calculator, şi în consecinţă şi primul software cu care trebuie să vă familiarizaţi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu