Text Derulant

4 dec. 2010

Intranet-ul

13.Ce este Intranet-ul?

Intranetul este un spaţiu privat care oferă angajaţilor dintr-o companie posibilitatea de a organiza şi accesa rapid informaţii, de a realiza o colaborare eficientă, managementul informaţiilor, cunoştinţelor, proiectelor, într-un mediu bazat pe protocoluri Internet şi browsere web.În majoritatea companiilor apar probleme legate de schimbul defectuos de informaţii între membrii companiei şi administrarea greoaie a informaţiilor şi a documentelor deja existente.Aplicaţiile intranet au apărut după anul 1995, în prezent acordându-li-se o atenţie deosebită de către comunitatea dezvoltatorilor, datorită soluţiilor, avantajelor ce pot fi aduse organizaţiilor.
 Intranet-ul facilitează comunicarea între oamenii unei organizaţii, concretizându-se in infrastructura tehnologică necesară, unei bune si eficiente colaborări.
Similitudinea dintre cele două concepte INTERNET si INTRANET face dificilă trasarea unei graniţe de demarcaţie. Totuşi cea mai importanta diferenţă se află nu atât la nivel tehnologic, cat mai ales la cel semantic. INTERNET - ul este zona informaţiilor publice, iar INTRANET-ul este cu predilecţie zona informaţiilor cu caracter privat.Mai pe scurt este o retea interna de calculatoare,care faciliteaza utilizatorilor schimbul mai usor de informatii sau fisiere, accesul rapid la informatiile dintr-o companie sau grup,colaborarea si eficientizarea muncii utilizatorilor dintr-o organizatie.
Are urmatoarele avantaje:
- Utilizarea unei interfeţe de tip browser, in relatia cu utilizatorul.
- Reducerea distantelor si timpilor de acces la informatie.
- Costul scăzut de menţinere si întreţinere.
- Informaţia disponibila este bine organizată si controlată, ea va avea totdeauna un organizator.

- Asigurarea accesului si securităţii informaţiilor gestionate.
- Este uşor de învăţat si utilizat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu