Text Derulant

4 dec. 2010

Tot despre internet....

12.Tot despre Internet


Uşurinţa cu care se pot distribui informaţii, dar mai ales cu care orice utilizator, poate avea acces la informaţii, a făcut din Internet un mediu preferat.
    Structura Internet-ului a făcut posibilă nu numai distribuirea de informaţii „statice”, ci şi existenţa serviciilor. De exemplu, pe baza unei cărţi de credit, se pot face toate rezervările pentru petrecerea concediului de odihnă într-o frumoasă ţară din lume şi se poate plăti utilizând calculatorul de acasă.
        Prin urmare Internet-ul este:
o cale de comunicare foarte rapidă şi atractivă între oameni;
modalitatea prin care oamenii aflaţi oriunde pe glob pot comunica şi schimba informaţii cu uşurinţă;
oferta „de toate pentru toţi” remarcându-se prin uşurinţa cu care orice utilizator, fie el şi novice în informatică poate avea acces la informaţii;
Internet-ul este reţea de reţele. O reţea este un grup de calculatoare care au fost conectate astfel încât să poată comunica între ele ( să facă schimb de informaţii ). Ele îşi pot transmite mesaje unul altuia şi pot folosi în comun informaţiile sub formă de fişiere.
    Internet-ul asigură legătura între peste 21000 de astfel de reţele şi în permanenţă, la acestea se adaugă tot mai multe.
    Unele din reţele sunt administrate de instituţii guvernamentale, altele de universităţi, firme, biblioteci, şcoli.
    Reţelele pot fi de mai multe tipuri:
LAN ( Local Area Network ) – calculatoarele sunt plasate în interiorul aceleiaşi clădiri sau campus universitar.
MAN ( Metrropolitan Area Network) – reţea extinsă la nivelul unui oraş.
WAN ( Wide Area Network) – reţea naţională
    Internet-ul este o interconectare de LAN-uri, MAN-uri şi WAN-uri, prin legături rapide ( satelit, circuite, comunicaţie digitală ).
    Pentru a beneficia de facilităţile Internet-ului, un utilizator trebuie să conecteze calculatorul la una din subreţelele precizate mai sus. In acest mod calculatorul devine nod in Internet si utilizând protocolul TCP/IP va putea folosi diverse programe cu rol de client pentru a putea transfera informaţii de la alte calculatoare cu rol de server conectate la rândul lor, la Internet.Sa raspundem catorva intrebari frecvente:


Cine administreaza internet-ul?
   

 NIMENI !!! nu exista vreo companie care sa impună o serie de reguli. Singurele reguli care guvernează Internet-ul sunt cele ale bunului simt.
Exista totuşi o societate a utilizatorilor numita ISOC (INTERNET SOCIETY), care are obligaţia sa gestioneze din punct de vedere tehnic Internetul si sa standardizeze tehnologia folosită.

Cum va conectati la internet?    


    Exista patru moduri principale de conectare la Internet :
-Legătura permanenta (permanent connection). Sunt folosite de marile organizaţii de genul : universităţi, scoli, corporaţii. Cheltuielile pentru instalarea si funcţionarea unei astfel de legături dedicate sunt destul de mari, fiindca necesita o conexiune rapida. Sunt asa-zisii provideri.
-Legătura directa prin modem (dial-in direct connection). Acest gen de legături era cel mai bun, după legătura permanentă, dar e cam depasit astazi avand in vedere ca acum au aparut providerii de Internet (Firme specializate in furnizarea de servicii internet, care furnizeaza internet cu viteza mare). Este accesibil persoanelor individuale, si firmelor mici, deoarece cheltuielile pentru instalare si funcţionare sunt destul de accesibile. Deoarece este un serviciu „dial-in”, aveţi nevoie de un modem şi va trebui să formaţi un număr de telefon pe care vi-l indică furnizorul de servicii.
-Legătura prin modem şi terminal ( dial-up terminal connection ). Acest gen de legătură va permite conectarea prin modem la furnizorul de servicii şi, după stabilirea legăturii, calculatorul dvs. funcţionează ca un terminal.

-Legatura prin posta electronica.Acest gen de legatura va permite transmiterea sau receptionarea de mesaje e-mail in internet.Pentru a te conecta sunt necesare un provider si un mod de conectare la acesta.Metoda cea mai des folosita este conectarea unui modem la linia telefonica sau acces direct la internet.



Soluţiile folosite pentru a asigura funcţiile de comunicare şi conectivitate sunt:
1. Legatura prin cablu electric;
2. Legatura prin modem;
3. Legatura in reţeaua de calculatoare prin conexiune broadband.



1. Legatura prin cablu electric
 

Acest tip de comunicare este cel mai simplu şi cel mai ieftin, dar nu poate fi folosit decât între două calculatoare aflate la distantă mică (maxim câtiva metri şi într-un mediu care nu este perturbat de câmpuri magnetice sau electrice puternice). Ele nu necesită echipamente specializate care să pregateasca fizic purtătorul de date (semnalul electric care circulă între cele doua calculatoare). Puteţi folosi un astfel de tip de legatură între un calculator desktop şi un calculator laptop, pentru a descărca datele de pe un calculator pe altul.
Cerinţele pentru realizarea acestui tip de comunicaţie:
- Cablu de legatură care are la capete conectori adecvaţi, cu mufe de intrare în calculatoare. El asigură legatura fizică. Cablul va face conexiunea între cele două porturi seriale sau între cele două porturi paralele ale calculatoarelor. Viteza de transfer prin porturile paralele este mai mare.
- Sofware-ul pentru conectare. El asigură legatura logica. Sistemul de operare Windows va pune la dispoziţie aplicaţia Direct Cable Connection.
 

2. Legatura prin modem
 

În cazul în care calculatoarele se găsesc la distanţe mai mari, sunt necesare echipamente adecvate pentru pregătirea semnalului purtător de date, care circulă între cele două calculatoare
Calculatoarele se vor lega la modem prin intermediul interfaţei de comunicaţie care este o interfaţă serială asincronă. Ea este necesară deoarece pe magistrala calculatorului informaţia este transportată în paralel, iar pe linia de legătură cu modemul informaţia este transferat serial. Interfaţa este o placă cu mai multe circuite electrice. Prin aceste circuite circulă: date, semnale de comandă şi control prin care se stabileste şi se detectează sensul transmisiei sau se selectează viteza de transmisie, semnale de sincronizare a celor două calculatoare. Interfaţa, la rândul ei, se conectează prin magistrală la procesor. Conectarea se face printr-un port serial (unul dintre cele patru porturi COM1,COM2,COM3,COM4).

 

3.Conexiunile broadband sunt cunoscute si sub numele de conexiuni permanente,deoarece nu este necesar sa apelezi un numar de modem al furnizorului de internet de ficare data cand vrei sa ai acces la internet.

Avantajele conexiunii broadband sunt: 

- Viteza foarte mare  (reţeaua de computere beneficiază de viteza de comunicaţii de cel putin 40 ori mai rapidă decat cu o conexiune dial-up) 
- Deoarece utilizatorii sunt conectaţi la internet permanent, emailurile, cererile de oferta, noutăţile (ştirile), ajung imediat ce au fost trimise către destinatar.  
- Cu o conexiune broadband este posibil să descarci de pe internet documente sub formă de fişiere mari, navigarea pe web este mult mai rapidă şi ai acces la aplicaţii multimedia: radio online (live) sau videoconferinţă
- Telefonie şi internet
O conexiune broad band va permite sa folositi telefonul fix in acelasi timp, ceea ce nu este posibil in cazul accesului dial-up.Astfel se pot efectua comunicatii mai multe si diverse.Este posibila implementarea unei solutii Voice over IP,care reduce costurile cu serviciile de telefonie.

Exista mai multe posibilitati tehnice de conectare broadband:
1.Prin cablu
2.Prin circuite inchiriate
3.Fibra optica
4.Radio



Servicii disponibile in internet
    

Comunicarea şi schimbul de informaţii în Internet se realizează prin „servicii” ce permit exploatarea şi căutarea de informaţii aflate în această uriaşă reţea. Pentru oricare dintre servicii există un calculator care solicită informaţii – un client al serviciului respectiv – de la un alt calculator care furnizează informaţiile, numit server. Fiecare calculator legat în reţea, poate fi atât client cât şi server.
 

Factorii care determina aglomerarea retelei internet :
 

Asaltul neprofesioniştilor, care în condiţiile unor costuri scăzute de acces manifestă un comportament iraţional şi neeconomic, având ca efect „poluarea” Internet-ului.
Inexistenţa unor soluţii tehnice de acces care să facă o diferenţiere a serviciilor solicitate si aşa să permită acordarea priorităţii diferenţiate de servicii.
 

 Soft pentru internet: 

Programe ce trebuie instalate atât pe calculatorul emiţător, căt şi pe calculatorul receptor. Ele pregătesc logic semnalul purtător de date la emisie şi realizează refacerea lui la recepţie.
  • Un browser pentru reteaua World Wide Web. Browserele care pot fi folosite sunt Internet Explorer, Mozilla Firefox,Opera,Google Chrome, etc.
  • Program pentru posta electronicaEudora, Mozilla Thunderbird, Outlook Express, etc.
  • Program pentru citirea mesajelor grupurilor de dialog: UseNet. – NewsZpress, Free Agent ,etc.
  • Program pentru cautarea fisierelor: Google, Bing, Yahoo, MSN, Ask, etc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu